Skip to main content

Recerca

Anna Dodas- Cartell de la jornada

Jornada Anna Dodas i Noguer: la reivindicació de l’obra en vers i en prosa

06.07.2023
Share

Divendres passat, 30 de juny, va tenir lloc la Jornada Anna Dodas i Noguer, que s’emmarcava dins dels actes de commemoració del 60è aniversari del naixement de l’escriptora osonenca (Folgueroles, 2 de novembre de 1962 – Montpeller, agost de 1986) . L’objectiu d’aquesta trobada era l’estudi i el coneixement de l’obra en vers i en prosa, d’una força i una qualitat inqüestionables, i del llegat, breu i prematurament escapçat, de Dodas.

La Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la UVic-UCC ha coorganitzat aquesta Jornada, juntament amb la Fundació Jacint Verdaguer i l’entitat Anna Dodas de Folgueroles. Per això, al matí es va desenvolupar al poble natal de l’autora (Centre Cultural i Casa Museu Verdaguer) i a la tarda a l’Aula Magna de la Uvic-UCC. Hi han col·laborat els grups de recerca de la UVic GLOSSA i GETLIHC, el Patronat d’Estudis Osonencs i la Fundació Maria Mercè Marçal, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Institució de les Lletres Catalanes).

Les conferències van anar a càrrec de Carme Rubio ("Anna Dodas o la recuperació d’un paisatge que el temps no difumina"), Núria Armengol ("Natures inquietes en la poesia d’Anna Dodas") i M. Àngels Cabré ("La prosa d’Anna Dodas: capvespres de foc i de grana"). També es va fer una taula rodona, titulada "Anna Dodas. Una visió polièdrica" i moderada per Ramon Farrés, responsable de l’edició pòstuma de l’obra poètica de Dodas, en què intervingueren el seu germà i promotor del Premi Memorial Anna Dodas, Enric Dodas; la qui va ser companya seva en el vessant musical, Anna Casadevall; l’escriptor Antoni Pladevall, que va compartir amb ella les primeres experiències en el món literari, i el seu traductor a l’anglès, Clyde Moneyhun.

Al matí, a Folgueroles, a càrrec de la directora de la Fundació Jacint Verdaguer, Jordina Boix, es va seguir una ruta literària per set indrets del poble, vinculats a textos de Dodas que la poeta Anna Miralpeix va llegir. A la tarda, va tancar la Jornada la lectura glossada, titulada "Univers Dodas", al Temple Romà, a càrrec de M. Àngels Cabré i Noemí Morral amb un audiovisual d’Aurora Gasull. Aquest acte explora les diferents temàtiques recurrents tractades en l’obra de Dodas: la fragilitat, la nit, el foc, el bosc, l’amor, el fred i la mort.

 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns