Skip to main content

Docència

Pilar Godayol
Simone de Beauvoir

Pilar Godayol participa en el primer volum dedicat a la recepció internacional de l'obra 'El segon sexe', de Simone de Beauvoir

25.05.2023
Share

La professora Pilar Godayol, coordinadora del Grup d’Estudis de Gènere: Traducció, Literatura, Història i Comunicació (GETLIHC) de la UVic-UCC, ha participat en el llibre Translating Simone de Beauvoir’s The Second Sex, que és el primer volum dedicat a la recepció internacional de l’obra clàssica de Simone de Beauvoir Le deuxième sexe (El segon sexe). Aquesta publicació forma part de la col·lecció de referència Routledge Advances in Translation and Interpretating Studies, i ofereix per primera vegada un estudi  panoràmic de les implicacions transnacionals i translingüístiques de l’obra de Beauvoir, considerada la Bíblia del feminisme modern des de la seva publicació, el 1949.

El capítol “Le Deuxième Sexe Censored under Francoism” ("El Segon Sexe censurat durant el franquisme"), escrit per la professora Godayol, analitza la censura institucional aplicada a l’obra de Beauvoir sota el règim franquista, a Espanya. Es narra una història que revela el fracàs editorial de l’intent d’importar la traducció argentina del llibre el 1955, així com els obstacles, tant de censura com de burocràcia, que van haver de superar per aconseguir la traducció al català de Le Deuxième Sexe

El llibre, editat per Julia C. Bullok, de l’Emory University, i Pauline Henry-Tierney, de la Newcastle University, reuneix treballs d’estudiosos internacionals de diversos àmbits, com la filosofia, la literatura, la traducció i els estudis de gènere. Malgrat ser censurat pel règim franquista i prohibit per l’Església, El segon sexe va ser un referent important per als intel·lectuals que s'oposaven al règim i va ser una font d'inspiració per als discursos feministes emergents durant les dècades dels seixanta i setanta. Junt amb els manuals marxistes, El segon sexe va ser un dels llibres més llegits dels últims anys del franquisme. 

L’escriptora Marta Pessarrodona explica, en el context de la presentació d’aquesta obra, que El segon sexe va ser un llibre fonamental per a les dones de l'època: “De santes ja en teníem: buscàvem una altra cosa i la vam trobar en ella i la seva obra” (Avui, 18.01.2008). Afegia que a la Universitat de Barcelona les dones es dividien en dos bàndols “les que havíem llegit El segon sexe i les que no, i pràcticament anàvem a bufetades”.

 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns