Institucional
Institucional
Presentació del llibre Episcopus

Presenten el llibre "Episcopus" en un acte al Seminari de Vic

27.09.2021
Share

Episcopus. El bisbat de Vic i l’Església a Catalunya en el context europeu és el nom del volum que es va presentar dijous passat al vespre a la sala d’actes Torras i Bages del Seminari Vic amb una representació de les personalitats acadèmiques, polítiques i culturals del territori. Entre elles destaca la presència del bisbe de Vic, Romà Casanova; el rector de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Josep Eladi Baños; i l'alcaldessa de la ciutat, Anna Erra.

L’acte va comptar amb una entrevista en profunditat a les dues persones que han liderat i coordinat el projecte del llibre: Marc Sureda, director de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic-Bisbat de Vic-) i Carme Sanmartí, professora emèrita de la UVic-UCC. Durant el transcurs de l’acte es va projectar una peça audiovisual, en la qual es recollia el testimoni de quatre de les més de vint personalitats acadèmiques i culturals que exposen des del seu àmbit de coneixement el llegat que ha deixat el bisbat de Vic i l’Església a Catalunya en el context europeu.

Seguidament, el músic i compositor Arnau Tordera va oferir als assitents una actuació de caràcter íntim amb poemes musicats de Jacint Verdaguer. Finalment es va tancar l’acte amb la intervenció de les dues màximes autoritats de les dues institucions que han fet possible el llibre, Romà Casanova, bisbe de Vic i Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC. Ambdós van coincidir  que és necessari seguir teixint vincles entre les dues organitzacions; sobretot en l’àmbit del coneixement i la cultura.

1.400 anys d'història de la diòcesi de Vic

El llibre recull 25 treballs sobre la història de la diòcesi de Vic i la seva contribució a l’esdevenir de Catalunya durant 1.400 anys. El contingut de l’obra mostra les aportacions d’aquest bisbat a la història social, política, cultural, educativa i literària del país.

Són reflexions sorgides en el marc de la celebració d’EPISCOPUS (2015-2018) i del col·loqui internacional que se’n va derivar i que, organitzat per l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic i la UVic-UCC, va tenir lloc els mesos de novembre i desembre de 2017. La celebració commemorava les efemèrides de quatre grans bisbes: Cinidi (el primer conegut, esmentat el 517), Oliba (ordenat el 1018), Francesc de Veyan i Mola (mort el 1815) i Josep Torras i Bages (traspassat el 1916).

La presentació del llibre també va comptar amb representació de la Facultat de Teologia de Catalunya (Ateneu Universitari Sant Pacià), els editors del llibre i diversos dels autors dels articles que conté, investigadors de la ciutat de Vic i de la comarca d’Osona i de diferents institucions de recerca de Catalunya i d’altres procedències.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns