Skip to main content

Recerca

L'estudi del CT BETA ha analitzat els efectes de la fertilització amb purí de porc en sistemes de doble cultiu anual en condicions de secà
L'estudi del CT BETA ha analitzat els efectes de la fertilització amb purí de porc en sistemes de doble cultiu anual en condicions de secà

El CT BETA presenta els resultats de divuit anys de seguiment d’un assaig de fertilització amb purí a Osona

06.06.2024
Share

En el marc d’una Jornada PATT, el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC ha presentat a Torelló els resultats d’un assaig iniciat l’any 2006 que analitza els efectes de la fertilització amb purí de porc en sistemes de doble cultiu anual en condicions de secà a Osona. 

L'estudi se centra a avaluar els efectes que té la fertilització nitrogenada amb purí de porc en la producció i la qualitat farratgera dels cultius, en la dinàmica dels nitrats en el sòl i en la qualitat del sòl (física, química i biològica). Aquest projecte busca capitalitzar les dades recollides durant divuit anys per aprofundir en l'evolució de diferents paràmetres edàfics i demostrar l'impacte de la fertilització amb purins de porc en la qualitat dels sòls.

Algunes observacions rellevants

En l’assaig, coordinat per Carme Casas, investigadora del CT BETA, es posa de manifest que en els sistemes de doble cultiu anual a la Plana de Vic, el rendiment del cultiu d’estiu depèn totalment de les precipitacions del període de juny a setembre. En el context de canvi climàtic actual, on s’ha accentuat el període de sequera de l’estiu, s’evidencia que el cultiu d’estiu no seria viable si continua la tendència actual.

Els resultats mostren que, en el cultiu d’hivern, augmentar l’ús de fertilitzants amb purí de porc incrementa significativament la seva producció. Per altra banda, no s’observen canvis significatius en la producció del cultiu d'estiu en aquests sistemes de doble cultiu. En condicions de poca pluviometria, els cultius de secà utilitzen de forma menys eficient el nitrogen que tenen disponible al sòl i això suposa que amb un excés de fertilització el contingut de nitrats pugui augmentar de forma notable. Per tant, no es recomana superar límit de 170 kg N/ha en la fertilització en sistemes de doble cultiu com el que s’ha analitzat, el límit actual d’aplicació segons la normativa.

També s'han detectat canvis importants en la matèria orgànica estable del sòl, amb una disminució significativa dels àcids húmics i fúlvics, proporcional a la dosi de nitrogen aplicada, factors que tenen una incidència directa en la seva fertilitat.

Osona, comarca coneguda per la seva elevada activitat ramadera, ha trobat en l'aplicació agrícola el destí més econòmic i natural per a les dejeccions generades. Aquesta pràctica és clau per al manteniment de la producció agrària, ja que permet optimitzar l'ús dels fertilitzants orgànics com a adob per als cultius. En diverses explotacions d'Osona és habitual la pràctica del doble cultiu anual, combinant un cereal d’hivern i un cereal d’estiu, destinat a fer-ne farratge. A causa de la singularitat d'aquestes explotacions és essencial dur a terme una correcta fertilització, especialment pel que fa al nitrogen.

Aquest projecte de recerca s’ha finançat en els últims anys a través de l'operació 01.02.01 de transferència tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020. A partir dels resultats obtinguts en l’assaig s’elaborarà un document sobre l'estratègia de fertilització en els sistemes de doble cultiu en condicions de secà en clima submediterrani.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns