Recerca
El projecte Polizime-Pilofunction, en el qual participa el CT BETA, oferirà noves alternatives per a la formulació de pinsos
Fa unes setmanes va tenir lloc la reunió d'inici del Polizime-Pilofunction, un projecte finançat per l'Agència Estatal d’Investigació en el marc de la convocatòria de projectes de col·laboració publicoprivada 2022, que inclou la participació del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC. Per la part privada, el consorci inclou les empreses Global Feed, SLU (coordinadors del projecte) i Fertinagro Biotech, SL. El seu objectiu és investigar conjuntament noves formes de millorar la digestibilitat d'alguns productes destinats a l’alimentació animal, així com oferir alternatives més econòmiques a la producció de microorganismes emprats a l'agricultura, dos aspectes molt rellevants per als sectors industrials involucrats.
La formulació de pinsos és essencial per a la correcta nutrició dels animals, ja que té una influència directa en factors com ara el benestar animal, la qualitat dels productes o els costos associats a la seva alimentació. Millorar la digestibilitat d’alguns d’aquests productes permetria ampliar el rang de possibles components que poden formar part del pinso, en alguns casos obrint la porta a opcions més econòmiques. De la mateixa manera, poder comptar amb fonts alternatives per obtenir microorganismes útils per a l'agricultura és una manera de reduir l'actual dependència de sucres clàssics de primera generació i de diversificar les matèries primeres per obtenir-les.
L'enfocament proposat en aquest projecte busca donar solució a aquestes inquietuds mitjançant l'ús d'enzims capaços d'hidrolitzar materials lignocel·lulòsics, de manera que algunes fonts renovables de biomassa provinent de la indústria agroalimentària puguin ser més aptes. Polizime-Pilofunction pretén identificar i posar a prova microorganismes segurs i capaços de produir aquests enzims mitjançant la tecnologia de fermentació en estat sòlid.