Skip to main content

Recerca

Fotos de materials trobats
Fotos de plàstics trobats durant el mostreig
Estudiants realitzant el mostreig
Estudiants realitzant el mostreig
Estudiants realitzant el mostreig
Estudiants realitzant el mostreig

Els plàstics d’embalatge i les tovalloletes d’un sol ús són el contaminant més present als rius segons el projecte “Plastic Pirates” del CT BETA

27.06.2024
Share

Aquest és el tercer any que diferents escoles participen en el projecte de ciència ciutadana “Plastic Pirates”, que estudia els contaminants als rius des que es va implementar, l’any 2021, i que coordina el Centre Tecnològic BETA  de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Aquesta primavera hi han participat prop de 1.250 joves de 32 centres educatius i associacions juvenils d'Espanya, que han mostrejat diferents rius de Catalunya, el País Valencià, i Castella i Lleó. En els resultats de l’estudi d’enguany s’observa que, seguint la línia dels anys anteriors, els plàstics d’embalatge i les tovalloletes sanitàries d’un sol ús són el residu que es comptabilitza més.

Les zones de riu amb un nombre més elevat de residus són les que envolten les ciutats i les zones industrials. A Catalunya, on se n’han trobat més és al riu Besós (Granollers) i a Santa Coloma de Gramenet, i a Castella i Lleó, a Miranda de Ebro. S’ha observat que els plàstics són el contaminant més gran, seguit de paper, metall, vidre, cigarretes i menjar. A Catalunya, l’any 2019 es va adaptar la legislació relativa a la reducció de l'impacte de determinats productes de plàstic al medi ambient i, per tant, s’espera que la tendència de residus plàstics als rius vagi disminuint. 

La contaminació en ecosistemes fluvials, un àmbit poc estudiat

El Centre Tecnològic BETA  de la UVic-UCC, la Universitat de Burgos (UBU) i la Fundación Oxígeno, amb la col·laboració de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua – CSIC, han impulsat la implementació d’aquest projecte europeu de ciència ciutadana per a joves a Catalunya, al País Valencià, i a Castella i Lleó. Els investigadors del CT BETA i de la Universitat de Burgos recullen i revisen les dades obtingudes per les escoles i les inclouen en la base de dades de residus plàstics en l’àmbit europeu. Els joves utilitzen materials específics, com un kit de mostreig i un protocol, i apliquen tècniques científiques estandarditzades per analitzar la presència i tipologia de residus flotants a la ribera de rius i rierols.

 
“Any rere any, els residus es van acumulant a mars i oceans, on interfereixen amb el desenvolupament de les espècies marines i el funcionament de l'ecosistema”, explica Meritxell Abril, investigadora del Centre Tecnològic BETA i membre del projecte “Plastic Pirates” a l'Estat espanyol. Abril explica que, per exemple, “diversos estudis han demostrat que les bosses de plàstic poden ser trampes mortals per a aus i tortugues marines”. La contaminació per plàstics ha estat molt estudiada en ecosistemes marins, però poc en ecosistemes fluvials. Hi ha pocs estudis sobre presència de residus plàstics als rius i el rol d’aquests en el seu transport fins al mar. Per això, aquest projecte, a més de contribuir a la investigació de residus plàstics als rius europeus, ensenya els joves a utilitzar el mètode científic i a conscienciar-los d’aquesta problemàtica ambiental.

“A través d’aquest projecte de ciència ciutadana, els joves, força motora del canvi, es consciencien d'aquest problema, consciencien alhora el seu entorn immediat i, a més, són part activa, juntament amb la comunitat científica, a l’hora de generar coneixement científic que ajudi a la seva solució”, comenten Patricia de la Fuente i Antonio Canepa, investigadors de la UBU i membres del projecte “Plastic Pirates” a l'Estat espanyol.

El projecte “Plastic Pirates” va néixer a Alemanya el 2016 i està enfocat a grups de joves de diferents centres educatius, associacions i agrupacions repartits per Europa. Al costat d'Espanya, hi participen Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Eslovàquia, França, Grècia, Hongria, Holanda, Itàlia, Lituània i Portugal, i és una de les xarxes de ciència ciutadana més grans adreçada a joves que existeixen avui dia. Aquest projecte rep finançament per part de la Comissió Europea - Horizon Europe en l'àmbit de la missió “Restaurar el nostre oceà i les nostres aigües per al 2030” i compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) - Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC: referent europeu en sostenibilitat

El CT BETA va néixer el 2014 per donar impuls a l’activitat investigadora en el camp de les tecnologies ambientals i la bioeconomia circular a la UVic-UCC. En els seus gairebé deu anys d’història ha esdevingut un actor rellevant per al desenvolupament tecnològic, la millora de la competitivitat i la qualitat de la vida de les societats rurals, amb especial atenció al sector agroalimentari.

A més, el CT BETA també s’ha convertit en un actor pioner en la integració de la sostenibilitat ambiental, econòmica i social en els sectors industrials, i ha desenvolupat la capacitat de tenir influència directa sobre tots els nivells de l’administració pública, per acompanyar en el desenvolupament de noves polítiques ambientals basades en evidències científiques.
 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns