Skip to main content

Recerca

Joan Colón exposa l'experiència del CT BETA en l'Anàlisi del Cicle de Vida aplicada als biofertilizants

26.11.2020
Share

Una de les prioritats de la Comissió Europea en el marc del Green Deal és encoratjar la indústria dels fertilitzants a implementar pràctiques d'economia circular més sostenibles, atès que les seves càrregues ambientals es reflecteixen directament en altres sistemes de producció importants com, per exemple, la ramaderia i l’agricultura. Una d'aquestes pràctiques és la recuperació de nutrients de biomassa residual, donat que els residus agroalimentaris, els subproductes animals (fems) i els fangs de depuradora són fonts de biomassa residual de la qual es poden recuperar nutrients (sobretot fòsfor i nitrogen) per produir biofertilitzants.

En aquest sentit el projecte H2020 FERTIMANURE, liderat pel CT BETA busca el desenvolupament i validació de noves tecnologies que permetin la recuperació de nutrients de biomassa de subproductes animals per a la producció de biofertilitzants. En el marc del projecte de posaran en marxa 5 plantes pilot de les quals s'obtindran i avaluaran més de 25 tipus diferents de biofertilitzants per a la seva comercialització en el mercat europeu. Així, el FERTIMANURE ajudarà a complir amb els objectius plantejats per la Comissió Europea en el nou pla d'acció d'economia circular per una Europa més neta i competitiva.

El projecte FERTIMANURE com a exemple de competitivitat ambiental

Mitjançant l'ús d'Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) en el projecte FERTIMANURE s'avaluarà la sostenibilitat ambiental dels biofertilitzants produïts per constatar la seva competitivitat ambiental en comparació amb altres fertilitzants d'origen mineral que actualment es troben al mercat.

És per això que en el marc de les conferències de la European Sustainable Nutrient Initiative (ESNI), Joan Colón del CT BETA discutirà com el projecte FERTIMANURE té previst aplicar la metodologia ACV per analitzar els impactes ambientals que s'originen de la construcció i operació de les tecnologies incloses al projecte; així com dels impactes ambientals de l'ús dels biofertilitzants obtinguts. L'ESNI és una iniciativa del Biorefine Cluster Europe, una xarxa europea d’entitats i projectes en l’àmbit de la bioeconomia, que està previst que reuneixi referents científics i polítics del màxim nivell. L'objectiu final d'aquesta xerrada és començar a buscar un consens entre els diferents actors per a l'aplicació d'ACV en biorefineries destinades a la producció de biofertilitzants.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns