Skip to main content

Recerca

Minicongrés biofísica
Minicongrés biofísica
Minicongrés biofísica
Minicongrés biofísica
Minicongrés biofísica
Minicongrés biofísica

La FCTE organitza un nou minicongrés de biofísica, enguany centrat en els virus

23.03.2023
Share

Per setè any consecutiu, ahir al matí va tenir lloc a la Sala Mercè Torrents de la UVic-UCC i organitzat per la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) el minicongrés de biofísica, enguany sota el títol La Biofísica i els Virus: Eines Biotecnològiques i Terapèutiques, que va aplegar unes 230 persones, 170 de presencials i la resta en línia. 

Després de la benvinguda a l’acte, a càrrec de Julita Oliveras, responsable del Programa Ciència i Societat de la UVic, i de la presentació del congrés per part de Carlo Manzo, ambdós del grup de recerca en Bioinformàtica i Bioimatge (Bi-squared) de la UVic-UCC, van intervenir els estudiants de 1r de batxillerat de l’Institut Domènec Perramon. Coordinats per la professora Pilar Lomba Álvarez, van parlar sobre la tècnica CRISPR Cas9 i les seves implicacions ètiques. Tot seguit, van aportar les seves reflexions entorn de la temàtica, les doctorandes Meritxell Pujolassos i Nayanika Sekhar, també del grup de recerca en Bioinformàtica i Bioimatge. 

La biofísica, la bioquímica i els virus

Ja en la segona part del congrés, Albert Altés, cap del Servei d’Hematologia i Hemoteràpia de la Fundació Althaia i autor del llibre Som Virus (Eumo Editorial), va parlar sobre “Biofísica + Bioquímica + Virus = Vida”. Altés va exposar amb entusiasme l’origen de la vida a l’univers, des dels àtoms i les molècules imprescindibles, fins a comprendre com apareix la matèria orgànica, ajuntant elements de física quàntica, química i biologia. Així mateix, i coincidint amb el fet que se celebrava el Dia Mundial de l’Aigua 2023, va destacar la importància que té l’aigua per a la vida. 

En la cloenda, Marina Geli, directora general de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut i coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), va posar de manifest la importància de l’educació en ciència amb la mirada emotiva i perseverant de la joventut, i va encoratjar tot el públic, presencial i en línia, a continuar aprenent.

Foment de les vocacions científiques

L’objectiu del minicongrés és fomentar les vocacions científiques i la divulgació científica entre el públic no especialitzat, especialment entre els universitaris, els preuniversitaris (educació secundària, batxillerat i cicles formatius) i la ciutadania en general. Hi han pres part estudiants de la UVic-UCC i de diversos centres de secundària, com són l’IES Domènec Perramon, d’Arenys de Munt; l’Institut Jaume Callís, de Vic, i l’Escola Vedruna de Tona, en format presencial, i l’Institut Cambrils de Tarragona, en format on line.

El minicongrés de biofísica s'emmarca dins les Tertúlies de Literatura Científica, que enguany celebren la seva 16a edició. Organitzat per Julita Oliveras i Carlo Manzo, ha comptat amb la col·laboració dels membres del grup de recerca Bioinformàtica i Bioimatge, i la Secretaria de la FCTE. També, amb el suport dels Ajuts per a l’organització d’activitats en l’àmbit de la divulgació científica i de la formació en matèria de recerca 2023 del Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement, la col·laboració de la Unitat de Divulgació Científica i el patrocini de la Sociedad de Biofísica de España.

 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns