Skip to main content

Recerca

Una investigadora del CT BETA
Entrada del CT BETA

La UVic-UCC lidera la captació de recursos en l’àmbit de la bioeconomia circular a Catalunya

31.03.2022
Share

La bioeconomia circular, un concepte relativament nou que està evolucionant d’una forma molt ràpida els darrers anys, posa el seu focus en fomentar la utilització sostenible i eficient dels recursos d’origen biològic al sector industrial. La bioeconomia circular té en compte les diverses opcions de valorització dels residus i subproductes orgànics que genera la cadena de producció i ajuda a tancar el cercle de les explotacions. El món de la recerca i la innovació s’està movent per oferir solucions en noves maneres de produir i consumir que respectin els límits ecològics del nostre planeta, i n’és un dels exemples la UVic-UCC, principalment a través del Centre Tecnològic BETA.

El monogràfic Anàlisi de l’especialització en bioeconomia circular, publicat el 2021 en el marc de la col·lecció “Monitoratge de la RIS3Cat” —editada per la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació de la Generalitat de Catalunya—, recull dades que permeten visualitzar que el 2020 la UVic-UCC va ser la principal entitat de Catalunya en captació de fons competitius destinats a projectes de l’àmbit de la bioeconomia circular, amb un total de 3.793.468 euros rebuts. Les dades que recolzen aquest informe provenen de la plataforma de mapatge de l’especialització intel·ligent de Catalunya (Plataforma RIS3-MCAT). 

Participació del CT BETA en diversos projectes
Aquesta posició destacada de la UVic-UCC en el panorama català és deguda, en gran part, als resultats aconseguits aquests últims anys pel Centre Tecnològic BETA. Aquest centre participa, avui en dia, en una gran quantitat de projectes europeus directament relacionats amb diversos aspectes de la bioeconomia circular i en lidera diversos. El CT BETA també ha obtingut altres projectes finançats en l’àmbit estatal i té una participació activa en diversos grups operatius del Pla de desenvolupament rural de Catalunya, al costat d’empreses.

Els programes en els quals ha pres part el CT BETA han sigut, en molts casos, la clau per començar a fer front a necessitats molt específiques del sector agroalimentari o per iniciar línies de treball de recerca. N’és un exemple la producció de bioplàstics a partir de residus agroindustrials, temàtica en la qual es va centrar el projecte VALORA, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació. Amb tot, el pes de la UVic-UCC i del CT BETA en l’àmbit de la bioeconomia circular té encara molt potencial de creixement. Recentment, s’ha anunciat que dos nous grans projectes europeus coordinats per la Universitat de Ghent i amb participació del CT BETA rebran finançament. Es tracta dels projectes NOVAFERT i NutriBudget, que reforçaran l’aposta del centre per ser referents en l’àmbit de la gestió de nutrients i la producció de fertilitzants alternatius des d’una òptica circular.

Aquests dos projectes se sumaran a altres projectes europeus de referència, com són el FERTIMANURE, i altres projectes finançats pel programa europeu H2020: AccelWater, Sea2Land o l’ETN REFLOW, una Acció Marie Curie. A més a més, el CT BETA és l’única entitat de l’Estat espanyol que participa en dos projectes “flagship” del programa Bio-Based Industries (BBI), a través dels projectes CIRCULAR BIOCARBON i VioBond.

Un centre en continu creixement
Des de la seva inauguració el novembre de 2014, el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC ha experimentat un creixement exponencial en els seus indicadors de resultats. D’uns ingressos provinents de convocatòries competitives que no arribaven als 200.000 euros, es va passar a sobrepassar, l’any 2021, els 2 milions només en aquest àmbit. A més, l’any 2021 el Centre BETA va aconseguir captar 3,2 milions d’euros de finançament competitiu, uns ingressos que es repartiran durant els propers 3-4 anys. Això permet que aquest centre tingui recursos per fer ciència, recerca aplicada i innovació cada vegada de més qualitat, amb criteris de sostenibilitat ambiental i en els àmbits de la indústria alimentària i el medi ambient, tenint sempre presents els reptes dels actors del nostre territori i amb una visió global del que s’està fent en l’àmbit internacional.

En paraules de Sergio Ponsá, director del Centre Tecnològic BETA, “el nostre objectiu no és créixer en nombres, sinó consolidar el nostre model de centre i una recerca de qualitat que aporti competitivitat i beneficis al territori proper”. A més, afegeix que “el creixement quantitatiu és una conseqüència del treball fet” en les cinc àrees d’expertesa en què s’està especialitzant el centre. 

Pel que fa al personal, el centre va començar l’any 2014 amb un equip de 2 doctors i 3 tècnics, que avui en dia s’ha convertit en un de 60 persones de 12 nacionalitats, que inclou investigadors i personal tècnic especialista de diversos perfils. 

Participació del CT BETA al congrés BIT

Alguns dels projectes de bioeconomia circular en els quals participa el CT BETA tindran una presència destacada en el primer Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT 2022), que tindrà lloc els pròxims 6 i 7 d’abril a l’Edifici el Sucre de Vic. El Congrés BIT 2022 neix amb la finalitat d’impulsar la transformació del sector primari promovent la incorporació d’estratègies empresarials i innovacions tecnològiques que permetin una producció d’aliments i bioproductes més eficient, saludable i respectuosa envers el medi ambient. El congrés coincideix amb un dels esdeveniments de referència del sector agrari i ramader català, el Mercat del Ram de Vic. 

El CT BETA presentarà al Congrés BIT 2022 diversos projectes de bioeconomia. Un d’ells és el FERTIMANURE, que treballa per a la producció de fertilitzants d’alt valor afegit a partir de dejeccions ramaderes. Un altre és el FERTILWASTES, que valoritza coproductes procedents del tractament de residus per obtenir nous productes per a l’agricultura. També s’hi exposaran l’SMART-Plant, un projecte ja finalitzat que ha ajudat a escalar tecnologies per recuperar materials d’alt valor en depuradores d’aigües residuals, i el DECOST, que ajuda a incorporar el compostatge comunitari en pobles mediterranis com a sistema principal per tractar la fracció orgànica dels residus municipals. Segons Sergio Ponsá, “és molt important que Vic i Lleida hagin decidit iniciar un congrés com aquest; per a entitats de recerca com la nostra, és un espai de trobada amb el sector privat i l’administració a partir del qual continuar buscant el nostre impacte”.
 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns