Skip to main content

Recerca

Fortià Prat
Serena Sgarzi
Elisabet Fonts
Assumpció Guillén
Cristina Gómez
Cristina Lasmarias
Dolors Dorca
Adrián Caballero

Un total de vuit persones s’han doctorat aquest gener a la UVic-UCC

10.02.2022
Share

El mes de gener passat, la UVic-UCC va acollir els actes de defensa de vuit tesis doctorals, tres de les quals en el marc del programa de doctorat en Ciències Experimentals i Tecnologies. Fortià Prat Bofill va defensar la tesi Estudi dels nitrats a l’aigua de les fonts d’Osona. Un repte per l’agricultura i per l’educació, dirigida per la Dra. Àngels Leiva Presa i el Dr. Arnau Amat Vinyoles. El tribunal, format per la Dra. Mariona Espinet Blanch, de la Universitat Autònoma de Barcelona; el Dr. Marc Ordeix Rigo, de la UVic-UCC, i el Dr. Òscar Palacios Bonilla, de la Universitat Autònoma de Barcelona, va atorgar a la tesi la qualificació d’excel·lent. La tesi doctoral, per una banda, fa un estudi i seguiment de la concentració de nitrats a les fonts de la comarca d'Osona al llarg de 20 anys. Per altra banda, suposa una contribució a la investigació interdisciplinària entre la ciència i l'educació davant un problema socioambiental important que necessita una resposta urgent.

Serena Sgarzi va doctorar-se amb una tesi que duia per títol Environmental and biotic factors influencing the size structure of the aquatic communities in Mediterranean ponds, dirigida per la Dra. Sandra Brucet Balmaña i la Dra. Anna Badosa Salvador. El tribunal, format pel Dr. Dani Boix Masafret, de la Universitat de Girona; el Dr. Marc Ordeix Rigo, de la UVic-UCC, i la Dra. Carmen García-Comas Rubio, de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), va atorgar a la tesi la qualificació d’excel·lent. En paraules de la doctora: "En un món governat pel canvi climàtic és necessari entendre el funcionament dels ecosistemes aquàtics i les seves respostes a les variacions ambientals degudes tant a factors naturals com antròpics".

Elisabet Fonts González va defensar la seva tesi doctoral Narrativa inmersiva en parques temáticos, dirigida pel Dr. Jaume Duran Castells. El tribunal, format pel Dr. Òscar García Pañella, de la Universitat de Barcelona; el Dr. Sergi Villagrasa Falip, de la Universitat Ramon Llull, i el Dr. Josep Torelló Oliver, de la Universitat Politècnica de Catalunya, va atorgar a la tesi la qualificació d'excel·lent. "La tesi presentada és una proposta que estudia diferents casos d'èxit de la narrativa immersiva en parcs temàtics. Es proposa una nova i original classificació de les narratives immersives, la qual cosa és una de les aportacions més rellevants", explica la nova doctora.

Programa de doctorat en Cures Integrals i Serveis de Salut
En el marc del programa de doctorat en Cures Integrals i Serveis de Salut, es van defensar tres tesis més. Una va ser la d'Assumpció Guillén Font, que duia el títol Insight en el TOC: relación con la clínica, la calidad de vida y la función psicosocial, dirigida pel Dr. Francesc Xavier Arrufat Nebot i la Dra. Montserrat Serra Millàs. La tesi va obtenir la qualificació d'excel·lent cum laude per part del tribunal, format pel Dr. Rafael Penadès Rubio, de l'Hospital Clínic de Barcelona - Universitat de Barcelona; el Dr. Alfonso Gutiérrez Zotes, de la Universitat Rovira i Virgili, i el Dr. Josep Manel Santos López, de la UVic-UCC. Aquesta tesi consisteix en una investigació clínica de l’àmbit de la psiquiatria i la psicologia en què s'aprofundeix en l'estudi de la consciència de malaltia dels pacients que presenten un trastorn obsessivocompulsiu i la relació que presenta la consciència de malaltia amb la gravetat clínica del trastorn.

Cristina Gómez Pérez es va doctorar amb un treball titulat Clinically relevant gait parameters in children with bilateral spastic cerebral palsy, dirigit pel Dr. Joan Carles Martori Cañas, el Dr. Josep Maria Font Llagunes i el Dr. Joan Vidal Samsó. En paraules de la doctora: "Aquesta tesi identifica cinc paràmetres espaciotemporals clínicament rellevants en la valoració de la marxa dels nens amb paràlisi cerebral, i valida una nova adaptació de l’algoritme de Ghoussayni, que distingeix el tipus de contacte inicial del peu en nens amb paràlisi cerebral". El tribunal, format per la Dra. Rosa Terré Boliart, del Consorci Hospitalari de Vic; el Dr. Joaquim Chaler Vilaseca, de la Universitat de Girona, i el Dr. Antonio José del Ama Espinosa, de la Universidad Rey Juan Carlos, va atorgar a la tesi la qualificació d'excel·lent cum laude.

Per la seva banda, Cristina Lasmarias Martínez va defensar la tesi Desarrollo e implementación de la Planificación de Decisiones Anticipadas en Cataluña: análisis del impacto de su puesta en práctica a partir de la autoeficacia de los profesionales sanitarios, dirigida per la Dra. Mireia Subirana Casacuberta i la Dra. Amor Aradilla Herrero. El tribunal, format per la Dra. Begoña Román Maestre, de la Universitat de Barcelona; la Dra. Íngrid Bullich Marín, del Consorci Sanitari Parc Taulí, i la Dra. Helena García Llana, de l’Hospital Universitario La Paz - Universidad Pontificia Comillas, va atorgar a la tesi la qualificació d'excel·lent cum laude. "El projecte de recerca elaborat en el marc d'aquesta tesi s'ha centrat en el coneixement de l'autoeficàcia dels professionals d'atenció primària en relació amb la planificació de decisions anticipades (PDA) i com aquesta variable es relaciona amb la percepció i experiència dels professionals en la posada en pràctica del procés de PDA en l'atenció de persones beneficiàries, concretament a Catalunya", segons la mateixa doctora.

Programa de doctorat en Innovació i Intervenció Educatives i en Traducció, Gènere i Estudis Culturals
El mes passat també es va doctorar a la UVic-UCC, dins del programa de doctorat en Innovació i Intervenció Educatives, Dolors Dorca Mercader amb un treball que duia per títol El Programa Cooperar per Aprendre / Aprendre a Cooperar (CA/AC) en un centre d’ESO: canvis i millores al procés d’Ensenyament-Aprenentatge, dirigit pel Dr. José Ramon Lago Martínez. La tesi doctoral aporta una anàlisi detallada, de caràcter longitudinal, d’un procés d’innovació —el desenvolupament (CA/AC)— en un centre d’ESO, tant des del punt de vista dels canvis en la pràctica educativa del professorat com de la percepció del professorat sobre l’impacte de la innovació en el procés d’ensenyament i aprenentatge. El tribunal, format pel Dr. Javier Onrubia Goñi, de la Universitat de Barcelona; la Dra. Gemma Riera Romero, de la UVic-UCC, i la Dra. Odet Moliner García, de la Universitat Jaume I, va atorgar a la tesi la qualificació d’excel·lent.

El 28 de gener va tenir lloc l’acte de defensa de la tesi doctoral d’Adrián Caballero Escusol amb el títol Análisis de variables que inciden en el éxito electoral en unas elecciones al Parlamento Europeo, dirigida pel Dr. Xavier Ginesta Portet i el Dr. Jordi de San Eugenio Vela. Aquest treball s’ha desenvolupat en el marc del programa de doctorat en Traducció, Gènere i Estudis Culturals. Per una banda, la tesi aporta una fórmula que permet mesurar l’èxit electoral de manera quantitativa i comparada, fent possible relativitzar com de bo o dolent ha estat un resultat electoral per a un partit. Per altra banda, aporta una anàlisi en profunditat i estesa en el temps sobre què caracteritza les campanyes electorals al Parlament Europeu com a eleccions de segon grau. El tribunal, format pel Dr. Francisco Javier Paniagua Rojano, de la Universitat de Málaga; el Dr. Joan Frigola Reig, de la UVic-UCC, i la Dra. Núria Simelio Solà, de la Universitat Autònoma de Barcelona, va atorgar a la tesi la qualificació d'excel·lent cum laude.
 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns