Skip to main content

Docència

Ana Palomo durant la presentació del film 'El carrer de la vergonya'
Ana Palomo durant la presentació del film 'El carrer de la vergonya'

Ana Palomo presenta una sessió del programa Aula de Cinema de La Filmoteca de Catalunya

14.12.2023
Share

La vicedegana de la Facultat d'Empresa i Comunicació (FEC) i experta en cinema, Ana Palomo, va presentar ahir la pel·lícula El carrer de la vergonya, del director japonès Kenji Mozoguchi, en el marc del programa Aula de Cinema de la Filmoteca de Catalunya. El programa compta amb la participació de les diferents universitats catalanes i escoles que imparteixen estudis de cinema, entre les quals es troba la UVic-UCC. 

Prop de 360 persones van acudir a la Filmoteca de Catalunya per veure El carrer de la vergonya, la darrera pel·lícula de Kenji Mozoguchi, estrenada l’any 1956. Amb una mirada avançada al seu temps, el director japonès s’endinsa en el món de la prostitució al voltant de les inquietuds i passions de cinc joves treballadores d’un bordell de Tòquio. 

En la presentació del film, Ana Palomo, també docent al grau en Comunicació Audiovisual de la UVic-UCC, va introduir detalls poc coneguts de la biografia del director i de l’època, que van ajudar a comprendre amb més profunditat el missatge de la pel·lícula. Palomo va explicar que “la personalitat com a home i com a cineasta de Mozoguchi venen marcades per una realitat personal molt dura: el director va créixer en una família arruïnada prematurament; el seu pare, tirà i maltractador, va vendre la seva germana per treballar de geisha en un Japó marcat per la postguerra dels anys 30 i 50 del segle passat”. Aquest fet, va indicar, "va condicionar la seva mirada, en què tracta a fons la situació particular de les dones, defensa la seva llibertat i identitat en un món que ja veia cruel i injust”. En la pel·lícula, va afegir Ana Palomo, “el director idealitza i mostra admiració per les protagonistes per la seva capacitat de resistència i pels seus intents de revolta contra l’opressió i els opressors, i les dota, a més, d’un pòsit de moralitat, que és el que els falta precisament als protagonistes masculins del film”. 

L’Aula de Cinema és un programa de trenta-dues sessions projectades d’octubre a juny que s’adreça particularment a la comunitat universitària, però també al públic que busca en la Filmoteca el cinema que difícilment es veu en altres pantalles. El programa es complementa amb el Projecte educatiu Aula B, en què estudiants, acompanyats per l’equip de la Filmoteca i el professorat de les universitats i centres col·laboradors, reflexionen sobre la història del cinema i el fet de programar. 
 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns