Skip to main content

Docència

Cristina Vaqué i Anna Vila
Cristina Vaqué (esquerra) i Anna Vila (dreta)

Anna Vila i Cristina Vaqué participen en un projecte d’acció humanitària a Algèria

26.10.2023
Share

Les professores del grau en Nutrició Humana i Dietètica de la UVic-UCC Anna Vila-Martí i Cristina Vaqué-Crusellas han estat desenvolupant un projecte de cooperació d’acció humanitària als campaments de població refugiada sahraui a Algèria amb l’ONG Mundubat, finançat per fons de l’Agència Basca de Cooperació al Desenvolupament del 2023. L’objectiu principal d’aquest projecte és reforçar la ingesta dels infants i dels joves dels campaments per millorar-ne la salut nutricional.

L’ONG proveeix aliments als centres educatius dels campaments sahrauis (llars d’infants dels campaments, centres de secundària, centres de formació professional i internats) cobrint els esmorzars de 9.000 infants i joves. Aquest abastiment d’aliments, el fa durant tot el curs escolar i n’estudia l’impacte nutricional mitjançant el seguiment del pes, l'alçada, el perímetre braquial (estat nutricional) i els nivells d’hemoglobina (anèmia) de l’infant i el jove.

La col·laboració amb la UVic-UCC ha permès complementar aquesta informació amb un estudi de la freqüència de consum d’aliments setmanal i aspectes higiènics relacionats amb la ingesta. A més a més, ha fet possible digitalitzar la recollida de dades de l’estudi utilitzant l’eina Kobotoolbox, que permet recollir les dades offline i capacitar l’equip local de sanitaris i agents humanitaris sobre l’ús de l’eina digital i l’estudi dietètic aportats en el projecte.

Les dues docents han tingut l’oportunitat d’anar als campaments durant una setmana i dissenyar, junt amb l’equip local, l’estudi dietètic i l’adaptació de l’eina a les necessitats i el context. L’estada ha permès, doncs, construir la recollida de dades d’interès, fer el pilotatge de l’eina recollint dades al terreny, i capacitar els agents locals i els tècnics de l’ONG a la zona sobre l’ús i l'explotació de dades mitjançant l’eina digital.

El projecte es desenvoluparà durant tot aquest any, i a finals de curs es farà una comparativa de les dades recollides (inici de curs i final de curs) per conèixer l’impacte de l’estudi en la millora de la salut nutricional de la població beneficiària.
 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns