Skip to main content

Recerca

Abans de l'enderrocament
Durant l'enderrocament
Després de l'enderrocament

El CERM avalua l’impacte de l’enderrocament d’una resclosa del riu Francolí a la Riba (l’Alt Camp)

Share
Recerca

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la UVic-UCC va intervenir en l’enderrocament de la resclosa de la Riba (l’Alt Camp), al riu Francolí, el 30 de novembre de 2021. L’empresa Matías Gomà Tomàs SA, a proposta de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i empesa per les indicacions de la Directiva marc de l’aigua de la Unió Europea, va decidir canviar el seu punt de captació d’aigua, per mitjà de la instal·lació d’un punt de bombeig des del riu.

D’aquesta manera, la resclosa queda en desús i la part alta del Francolí té la possibilitat de recuperar una connectivitat ecològica perduda fa moltes dècades. això fa possible la recuperació del poblament de peixos autòctons d’aquesta conca, conformada gairebé només per espècies protegides i amb un gran valor de conservació. Una vegada enderrocada la resclosa, aquests peixos -les bagres, els barbs cua-roigs i les anguiles- hi podran tornar a fer els seus desplaçaments migratoris lliurement, riu amunt i riu avall (l’anguila, entre el riu, el mar Mediterrani i l’oceà Atlàntic), imprescindibles per a la seva reproducció i el seu desenvolupament. 

Entre l’any 2016 i el novembre de 2021, el CERM ha col·laborat amb l’empresa Matías Gomà Tomàs, SA i l’ACA en la redacció del projecte d’enderrocament de la resclosa de la Riba. D’altra banda, també hi ha fet els treballs d’avaluació de l’estat ecològic (qualitat fisicoquímica de l’aigua i els sediments, hàbitats, macroinvertebrats aquàtics i peixos) d’aquest sector de riu, tant aigua amunt com aigua avall de la resclosa, per preveure possibles impactes que hi podria causar aquesta actuació. El resultat obtingut ha estat molt positiu, tot i que encara manca fer-hi un mostreig a posteriori. Aquest treball de camp l’efectuaran investigadors del CERM a finals de primavera o principis d’estiu del 2022, i aportarà dades molt valuoses de l’evolució del Francolí sense aquest obstacle.
 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns