Skip to main content

Recerca

Intervenció del degà de la FETEP, Eduard Ramírez, al seminari
Intervenció del degà de la FETEP, Eduard Ramírez, al seminari
El seminari es va fer a l’Aula de Pedagogia
El seminari es va fer a l’Aula de Pedagogia de la FETEP

El cinema documental en la història de l’educació, tema central d’un seminari organitzat pel GREUV

11.01.2024
Share

L’Aula de Pedagogia de la Facultat d’Educació, Traducció i Esports i Pedagogia (FETEP) va acollir aquest dimecres un seminari de recerca sobre el cinema documental en la història de l’educació. L’acte va ser organitzat pel Grup de Recerca Educativa de la UVic (GREUV), conjuntament amb la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (SHEPLC).

La jornada va començar amb una salutació del degà de la FETEP, Eduard Ramírez, així com amb una presentació per part de Maria del Carmen Agulló, presidenta de la SHEPLC i professora de la Universitat de València, que va explicar que aquest acte inicia un cicle d’activitats sobre el cinema i la història de l’educació, que continuarà a Castelló de la Plana i a Palma (Mallorca).

La primera ponència del seminari va anar a càrrec d’Eulàlia Collelldemont, del GREUV, que els darrers anys ha estat la investigadora principal de dos projectes I+D sobre documentals en història de l’educació, que va donar una visió panoràmica del tema. Seguidament, Josep Casanovas, també del GREUV, va analitzar arqueològicament alguns dels principals documentals. 

A continuació, es va presentar una ponència conjunta entorn la cartografia dels documentals en educació dels darrers cinquanta anys. Hi van participar els investigadors María del Mar del Pozo (Universidad de Alcalá Henares), Sjaak Braster (Erasmus University Rotterdam) i Francisca Comas (Universitat de les Illes Balears), com també especialistes en la temàtica i participants en un projecte sobre història pública que desenvolupa una base de dades sobre el tema. Finalment, Raquel Cercós, del Grup Recerca en Pensament Pedagògic i Social Contemporani (GREPPS), va fer el tancament de les intervencions en forma de conclusió. Prop d’una trentena de persones van participar en el seminari, entre els quals hi havia mestres, pedagogs i investigadors de la Universitat de Barcelona, Girona, Lleida i la Pompeu Fabra.

Per acabar la jornada de recerca, es va projectar a la Sala Mercè Torrents el documental “La Mestra”, de Sergi Pitarch, estrenat el passat 2023 a València. El film narra la història d’una mestra que als anys setanta va revolucionar l’educació en un petit poble valencià i que va ser forçada a deixar l’escola per ensenyar en valencià. Aquesta història ha donat lloc a un llibre de Víctor Labrado molt llegit al País Valencià i ha inspirat una cançó exitosa del grup de música urbana ZOO. Després de la projecció hi va haver un cinefòrum amb un important nombre d’intervencions.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns