Skip to main content

Recerca

Presentació de la jornada sobre residus orgànics a la regió de la Mediterrània del CT BETA
Explicació de Maria Calderó del CT BETA a la jornada de residus orgànics urbans a la regió de la Mediterrània
Xerrada sobre el tema del webinar on ha participat el CT BETA

El CT BETA organitza un seminari sobre gestió de residus orgànics urbans a la Mediterrània

25.05.2023
Share

En el marc de la quarta trobada del grup de treball sobre Medi Ambient i Acció Climàtica de la Unió pel Mediterrani, que va tenir lloc aquest dimecres, 24 de maig, a Sitges, el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC va organitzar dimarts un seminari virtual previ, que va reunir un centenar d'experts i professionals de diferents àmbits per abordar els reptes i les solucions compartides entre la gestió de residus orgànics urbans a la regió mediterrània i la necessitat d'avançar cap a sistemes agrícoles més resilients.

La jornada es va dur a terme dins del projecte Med4Waste, amb el suport del Programa PRIMA i de la mateixa Unió pel Mediterrani. Med4Waste, finançat pel programa ENI CBC Med, té com a objectiu incrementar l'impacte dels resultats de diversos projectes previs que han implementat proves pilot per millorar la gestió de residus en pobles i ciutats del Mediterrani els últims anys.

Van obrir la jornada Almotaz Abadi, vicesecretari general de la Unió pel Mediterrani; Antonella Giglio, directora general d’ENI CBC Med, i Octavi Quintana, director de la Fundació PRIMA. El primer torn va ser per a Laura Armengot, investigadora de la Unitat de Gestió de Sòls i Nutrients del CT BETA, que va iniciar el seminari parlant de la degradació dels sòls en l’àmbit mundial i posant una atenció especial en els sòls àrids, que predominen en gran part de la regió mediterrània.

Després de ressaltar el gran potencial per capturar carboni, Armengot va subratllar la importància de restaurar i mantenir els sòls per garantir la seva productivitat, i fomentar l’emmagatzematge de carboni i la biodiversitat. També va destacar que els sòls amb alts continguts de carboni necessiten menys aigua i fertilitzants, i va posar èmfasi en el paper dels fertilitzants i esmenes orgàniques produïdes a partir dels residus orgànics urbans com a forma de connectar les necessitats i els reptes tant de les àrees urbanes com de les rurals.

La gestió dels residus

Part de la sessió va girar entorn dels reptes globals de la regió mediterrània en l’àmbit de la gestió de residus i de l’economia circular. Representants dels projectes DECOST i CLIMA van presentar experiències relacionades amb l’aplicació de diverses variants d’aplicació del compostatge com a sistema de gestió de residus urbans adaptats a la realitat dels pobles mediterranis. També hi van participar representants dels projectes SUSTAINOLIVE i ISFERALDA, que estan treballant la sostenibilitat dels sistemes agrícoles característics de la regió Mediterrània des de diversos punts de vista.

La jornada també va ser una bona oportunitat per presentar algunes de les accions que pròximament portarà a terme el projecte Med4Waste, com ara l’elaboració d’un catàleg d’experiències o un curs formatiu virtual. També es va donar a conèixer el programa d’assessorament gratuït coordinat per MedCities, que avui en dia ja està oferint recursos a sis ciutats i pobles del sud del Mediterrani perquè millorin els seus plans de gestió de residus.

Més informació en aquest vídeo: https://youtu.be/Rme4zdYFkww

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns