Skip to main content

Recerca

Mercè Boy, del CT BETA, ha moderat la sessió del GreenWeek
Presentació de la sessió GreenWeek del CT BETA
Imatge de la pàgina Ubiqua, durant la sessió GreenWeek del CT BETA

El CT BETA organitza una sessió, durant la European Green Week, sobre iniciatives de residu zero a la regió mediterrània

08.06.2023
Share

En el marc del projecte Med4Waste, el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC ha portat a terme aquest dijous la sessió “The power of capacity building schemes: moving towards a zero waste Mediterranean”, que ha format part del programa de la European Green Week, organitzada, com cada any, per la Comissió Europea. La moderadora de la sessió ha sigut Mercè Boy Roura, responsable de l’Àrea de Governança per a la Sostenibilitat del CT BETA i coordinadora de Med4Waste. L’objectiu principal era poder mostrar i aprendre de diverses experiències que s’estan portant a terme al llarg de la regió del Mediterrani per millorar la capacitat de la gestió de residus en diversos nivells.

Joumana Sweiss, en nom del programa ENI CBC Med (que finança el projecte Med4waste) ha començat la sessió posant en valor les connexions directes entre pobles i ciutats del nord i el sud del Mediterrani que s’han pogut crear gràcies a la implementació de diversos projectes previs que han treballat sobre problemàtiques molt concretes, com ara la gestió de residus orgànics urbans o el reciclatge de residus tèxtils. També ha recalcat la necessitat de millorar les capacitats de les persones, sobretot els joves, i de crear noves aproximacions més col·laboratives i transversals.

Per la seva part, Aleix Valls, del CT BETA, ha parlat d’algunes de les activitats específiques que s’estan portant a terme des del Med4Waste, sobretot del curs online sobre gestió de residus i pràctiques d’economia circular que s’ha desenvolupat amb el suport de la Fundació Rezero i que aviat estarà disponible a Ubiqua.

Noé Viedma, de la xarxa Medcities, ha presentat el programa d’acompanyament i suport tècnic que Med4Waste està portant a terme en sis ciutats de la ribera sud del Mediterrani. Aquestes activitats estan permetent que els governs locals d’aquestes ciutats puguin tenir accés directe al coneixement generat prèviament en projectes ENI CBC Med, com ara DECOST, Med-INA o CLIMA, a banda de recursos per a contractar suport tècnic per a la millora dels seus propis plans de gestió de residus. L’han acompanyat representants dels ajuntaments de Deir Qanon ElNaher, del Líban, i Mahdia, de Tunísia.

Alguns dels projectes que han presentat directament la seva experiència durant la sessió han sigut Med-INA, que ha estat treballant per introduir noves estratègies de residu zero a les polítiques públiques, i REUSEMED, que s’ha centrat a promoure la cultura de la reutilització com a estratègia d’economia circular. També hi ha participat una representació del SIRCLES, un projecte que també s’ha coordinat des de Catalunya i que ha ajudat a fomentar la creació de nous llocs de treball per a joves en l’àmbit de la gestió de residus municipals, sobretot a partir de la introducció de nous sistemes de compostatge comunitari.

Per acabar, la sessió ha comptat amb una taula rodona en la qual ha participat Victor Carbajal, del CT BETA, en representació del Programa SIMIL. Amb el finançament del Joint Research Centre de la Comussió Europea, SIMIL és una iniciativa territorial coordinada des del propi CT BETA a través de la qual s’oferirà un programa d’activitats formatives i de capacitació per a governs locals de la Catalunya central en l’àmbit de la gestió de residus.
 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns