Skip to main content

Docència

Antoni Bayés de Luna, Adrián Baranchuck i Roberto Elosua
Antoni Bayés de Luna, Adrián Baranchuck i Roberto Elosua
El cardiòleg i professor Adrián Baranchuck
El cardiòleg i professor Adrián Baranchuck
Estudiants de la Facultat de Medicina amb el conferenciant, el degà i el Dr. Bayés de Luna
Estudiants de la Facultat de Medicina amb el conferenciant, el degà i el Dr. Bayés de Luna
La família Bayés de Luna, entre altres assistents, a la conferència del Dr. Baranchuck
La família Bayés de Luna, entre altres assistents, a la conferència del Dr. Baranchuck

El Dr. Adrián Baranchuck parla a la Facultat de Medicina de la importància de l'Ona P per evitar accidents cerebrovasculars

08.02.2024
Share

El doctor especialitzat en cardiologia Adrián Baranchuck, professor de Medicina a la Universitat de Queen’s i a la Clinical Fellow en Electrofisiologia a la Universitat McMaster a Ontario (Canadà), va impartir una conferència, aquest dilluns, a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, en la qual va ressaltar la importància que té actualment l’estudi de l'Ona P de l’electrocardiograma (que correspon a les aurícules) per poder predir moltes malalties, especialment accidents cerebrovasculars (ictus). La ponència, titulada "Onda P: la Cenicienta del electrocardiograma" i de contingut molt especialitzat, va tenir lloc a la sala d’actes de la Facultat i va ser presentada pel també cardiòleg Antoni Bayés de Luna.

Baranchuck, que és president electe de la Societat Interamericana de Cardiologia, va començar la seva intervenció fent un elogi del mètode docent de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i de les seves instal·lacions, pensades per facilitar el treball en equip “i indispensables per als metges i les metgesses del futur”. També va referir-se al Dr. Bayés, amb qui l’uneix una gran amistat, com al seu mentor, i al degà de la Facultat de Medicina, Roberto Elosua, com a part de la seva família.

Entrant en el contingut de la conferència, Baranchuck va manifestar que l'Ona P fins fa poc ha estat la gran oblidada, en termes d’estudi, però va subratllar que “les aurícules són les que determinen com viurem”. Segons ell, “l’arrítmia més freqüent al món és la fibril·lació auricular, que comença amb una dissincronia entre l’aurícula dreta i l’esquerra i que va ser descoberta pel Dr. Bayés de Luna”. El conferenciant va afirmar que “el Dr. David Spodick va començar a estudiar als Estats Units amb les bases de les investigacions de Bayés” fins que els dos metges van unir el seu coneixement i van arribar a un consens sobre els bloquejos interatrials. De fet, el bloqueig interatrial és conegut també com a Síndrome Bayés.

Recerca en procés

El ponent va referir-se a l’associació que hi ha entre el bloqueig interauricular, l’accident cerebrovascular i el deteriorament de l’estat cognitiu, i va proposar mesures preventives. “Les nostres investigacions van demostrar que els pacients amb bloqueig interauricular tenen un deteriorament cognitiu significatiu, tot i que sovint sense haver tingut un accident cerebrovascular”. Si les aurícules del cor estan bloquejades, no poden fer bé la seva funció i, per tant, hi ha més possibilitats que es creï un coàgul que, en cas d’arribar al cervell, pot causar un accident cerebrovascular, el qual s’ha de tractar amb un anticoagulant.

Baranchuck va apuntar que actualment s’estan fent investigacions molt interessants en aquest àmbit, com la de la Dra. Victoria Delgado, i va afegir que “tots els experts hem d’incorporar els joves als nostres equips, ja que aprenem molt dels futurs experts i també de la docència”. Baranchuck ha rebut diversos premis a la docència de grau, entre els quals el prestigiós Premi a l’Educació de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat de Queen’s, el 2014. Autor de més de 750 articles en revistes internacionals de gran prestigi i 67 capítols de llibre, entre altres, és membre de nombrosos consells editorials (Europace, Annals of Noninvasive Electrocardiology, etc.).

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns