Skip to main content

Recerca

Mirari Ochandorena a la Universitat de Comillas
Mirari Ochandorena a la Universitat de Comillas
Mirari Ochandorena a la Universitat de Comillas
Mirari Ochandorena a la Universitat de Comillas

El projecte SimFisio rep el premi Proyecto de Investigación, valorat en 7.000 euros

21.03.2024
Share

El Projecte SimFisio "Educación basada en simulaciones para facilitadores y estudiantes de fisioterapia", liderat per investigadors de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, ha guanyat el premi Proyecto de Investigación de la Escuela Universitaria de Enfermería y Fisioterapia San Juan de Dios, de la Universidad Pontificia Comillas.

L'equip d'investigació el formen Mirari Ochandorena-Acha, Anna Escribà-Salvans, Ramon Jolis Prat, Carles Parés-Martínez, Marc Terradas-Monllor i Vinicius Rosa De Oliveira, membres del grup de recerca M3O. El projecte implementa la metodologia mitjançant simulacions d'alta complexitat amb actors entrenats en el grau en Fisioteràpia.

L'alta demanda de professionals del sistema sanitari limita les oportunitats de pràctica clínica per a estudiants de ciències de la salut, i l'educació basada en simulacions (EBS) ofereix experiències realistes en entorns educatius segurs, a més a més de motivar els estudiants i enfortir les habilitats tècniques i no tècniques.

Aquest projecte proposa un estudi de metodologia mixta. Per una banda, la metodologia quantitativa busca avaluar l'impacte de la capacitació per a l’EBS en els facilitadors i en els estudiants, i per l'altra la metodologia qualitativa pretén comprendre les experiències dels estudiants en relació amb l’EBS.

L'estudi influeix facilitadors i estudiants de fisioteràpia. Sobre els estudiants, s'avaluarà l'autoeficàcia, el compromís acadèmic, l'empatia, la satisfacció i la percepció sobre l’EBS. Sobre els facilitadors es recopilarà el comportament per facilitar l'aprenentatge i l'autoeficàcia. Les variables s'han de recollir amb qüestionaris autogestionats i en diferents moments. A la fase qualitativa, els estudiants seran entrevistats amb focus group per una persona experta. Es duran a terme anàlisis estadístiques per a les dades quantitatives i anàlisis temàtiques reflexives per a les dades qualitatives. El projecte disposa del dictamen favorable del Comitè Ètic, i les seves limitacions inclouen la diferència entre la mida de les mostres, la possible baixa participació estudiantil i la pseudonimització de les dades.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns