Skip to main content

Recerca

Assistents a la IV Jornada del grup de recerca M3O
Assistents a la IV Jornada del grup de recerca M3O

Èxit de la IV Jornada del grup de recerca M₃O, que ha reflexionat sobre la dimensió social de la salut

02.05.2024
Share

Amb el títol "Aprofundint en la dimensió social de la salut", el grup de recerca M₃O (Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences) de la UVic-UCC va dur a terme, el 24 d’abril, a la Sala Segimon Serrallonga de la UVic, la seva IV Jornada. Liderada científicament per Laura Coll Planas i Javier Jerez Roig, coordinador del grup M₃O, la jornada va tenir un gran èxit de participació, ja que es van superar les 180 inscripcions i l’assistència final va ser de 60 persones en línia i 64 de presencials. 

Entre els inscrits hi havia acadèmics i ponents locals, nacionals i estrangers provinents, entre d’altres, de Bèlgica, Holanda, Itàlia, Lituània, Àustria, Regne Unit, Estats Units, Canadà, Xina, Austràlia i l'Equador, amb la qual cosa la jornada es va fer en català, castellà i anglès. Cal destacar també que hi va haver una gran assistència de professorat de la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar (FCSB) de la UVic-UCC, així com d’altres universitats i centres de recerca de Catalunya, com ara l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), i de ciutats espanyoles com Madrid. Més enllà del món acadèmic, van estar presents diversos professionals d’institucions socials i sanitàries catalanes, del tercer sector i de l’administració pública catalana, incloent-hi l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i la de Catalunya del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya de Barcelona (ASPCAT).

Un programa divers

La IV Jornada del grup de recerca M₃O va incloure un programa variat, amb conferències i tallers sobre temes rellevants de la dimensió social de la salut. La jornada es va iniciar amb un debat sobre envelliment i vellesa, edatisme i soledat des d’una perspectiva crítica, humanista i global, a càrrec de Daniel López, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC); Desmond O’Neill, professor del Trinity College Dublin, i de Samia Akhter-Khan, del King’s College de Londres. Jill Litt, d’ISGlobal i de la Universitat de Colorado, i Montse Masó, de la UVic-UCC, van parlar dels models de prescripció social i de la prescripció social basada en la natura, respectivament. L’atenció integrada social i sanitària va ser abordada a les ponències de Jordi Amblàs, del Departament de Salut, i de Montse Solé, directora d’Atenció Intermèdia i Dependència del Consorci Hospitalari de Vic. 

Després d’un dinar distès, que va permetre fer treball en xarxa i continuar les discussions, a la tarda Javier Jerez va presentar el grup de recerca M₃O i, juntament amb altres membres del grup, es van donar a conèixer breument setze dels projectes actuals del grup. La jornada va finalitzar amb dos tallers per deixar tastar dinàmiques vivencials al voltant de la soledat, el benestar i la natura que es duen a terme a la intervenció “Amistats en la Natura” en el projecte RECETAS. Els tallers van ser conduïts per Montse Masó, Irene Cervera i Laura Coll, investigadores del projecte RECETAS. 

La quarta edició de la jornada va esdevenir una plataforma per col·laborar i intercanviar coneixements i un punt de trobada clau per als professionals de la salut i les ciències socials, en línia amb el treball que caracteritza el grup de recerca M₃O, multidisciplinari i interessat a investigar la salut des d'una perspectiva holística, social, integradora, interuniversitària i internacional. 

La jornada va ser organitzada per Júlia Casacuberta i Elisenda Fenollosa, becàries i estudiants de la FCSB, amb el suport del comitè científic organitzador. L’activitat va comptar amb el finançament de la Convocatòria d’UDivulga i el cofinançament del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC), la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols i el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB).

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns