Skip to main content

Recerca

Ignasi Prat (al centre) amb Xevi Xirgo i Rosa Maria Molló, president i vicepresidenta del CAC
Ignasi Prat (al centre) amb Xevi Xirgo i Rosa Maria Molló, president i vicepresidenta del CAC

Ignasi Prat, doctor per la UVic-UCC, rep una menció en els 35ns Premis del CAC

14.03.2024
Share

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va lliurar els 35ns Premis CAC a la investigació sobre comunicació audiovisual, aquest dilluns, 11 de març, a la Universitat Rovira i Virgili (URV). En aquesta edició, a més a més dels dos premiats, el jurat va atorgar dues mencions (sense dotació econòmica), una de les quals va ser per a Ignasi Prat Altimira, doctor per la UVic-UCC, per la seva tesi "Iconologia i pervivència de la imatge política: una perspectiva des de la praxi". 

El treball de Prat consisteix en un estudi assagístic que s’aproxima a la qüestió de la imatge del poder estudiada des de la iconologia política i la identificació de patrons. Prat presenta una recerca qualitativa que posa l’accent en l’aplicabilitat dels resultats i que aporta la seva experiència professional com a artista visual. La tesi doctoral del premiat, desenvolupada dins del programa de doctorat en Traducció, Gènere i Estudis Culturals de la UVic-UCC, es va fer al centre adscrit BAU, en el marc del Grup de Recerca en Disseny i Transformació Social (GREDITS), i va ser dirigida pel Dr. Jorge Luis Marzo Pérez.

En el marc de la tesi doctoral, qualificada amb un excel·lent cum laude, l’any passat Prat va fer l’exposició "Imatges Electes", que recollia una sèrie de pràctiques artístiques relacionades amb la seva recerca, i el 2022 va publicar l’article El poder en ausencia. Iconografia fantasma de Felipe VI.

Premis del CAC

El primer premi d'aquesta edició del certamen del CAC es va concedir a Ariadna Moreno Pellejero per la investigació sobre comunicació audiovisual "La forma-ritual del cine de Chantal Akerman: Hacia un espectador encarnado". L’estudi analitza les aportacions estètiques de la cineasta belga Chantal Akerman, per tractar d’esbrinar de quina manera els motius visuals i narratius de les seves pel·lícules activen unes reflexions determinades en les persones espectadores. El segon premi va ser per a Roger Sabà Riera, pel treball "El capacitisme en els mitjans de comunicació: La percepció sobre les representacions socials del capacitisme per part de les persones amb diversitat funcional d'entre 20 i 45 anys a Catalunya".

L’altra menció dels premis va ser per a Júlia Vilasís-Pamos (UPF) pel treball "Identitat gamer, classe social i gènere. Una anàlisi dels discursos del col·lectiu adolescent sobre la cultura del videojoc i les pràctiques videolúdiques". Aquesta tesi doctoral analitza el paper que juguen la classe social i el gènere en els processos de construcció de la identitat gamer, entre el col·lectiu adolescent de 14 i 15 anys escolaritzat a Barcelona i Vic.

En aquesta 35a edició s’han presentat 18 treballs de recerca: 11 tesis doctorals, 5 treballs de fi de màster, 1 treball de fi de grau i 1 treball de recerca específic. Es tracta del segon cop, en 35 anys, que el lliurament de premis té lloc fora de la ciutat de Barcelona, amb l’objectiu d’apropar els premis a l’àmbit universitari de tot el territori de Catalunya i connectar amb les noves generacions d’investigadors. El lliurament de premis de l’any passat va tenir lloc, precisament, a la UVic-UCC, coincidint amb el 20è aniversari dels estudis de Comunicació Audiovisual d'aquesta universitat.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns