Skip to main content

Docència

Iván Chulvi

Iván Chulvi: “L'especialització precoç no garanteix un major rendiment en el futur adult”

17.12.2020
Share

L’entrenament de la força en les etapes de formació ha estat el tema de la primera conferència de la segona edició del Projecte Talent Esportiu d’Osona, que va pronunciar ahir el professor de la Universitat de València i especialista en entrenament de força i condicionament, Iván Chulvi.

En la seva exposició, Chulvi va partir de la idea que l'entrenament en les etapes de formació s'ha d'entendre com un treball de desenvolupament a llarg termini. Tot i que abans dels cinc anys és recomanable que els infants juguin per divertir-se fent activitats desestructurades, l’entrenament de la força en edat pediàtrica és clau, “perquè és quan es generen reserves de força que incrementen la mineralització òssia, i això serà molt beneficiós en etapes futures” afirma l’expert.

Segons Chulvi, a qualsevol edat cronològica es poden millorar les qualitats físiques com la força, la velocitat, la flexibilitat i la resistència cardiovascular. Per això l’OMS recomana en la seva guia d’activitat física per a edats pedàtriques (5-17 anys) la realització d’almenys 60 minuts d’activitat moderada-vigorosa al dia i tres cops per setmana d’activitat d’enfortiment muscular, a més de reduir l’estona davant la pantalla.

Per altra banda, el professor de la Universitat de València també es va mostrar en contra de l’especialització esportiva precoç “ja que la realització d’una acció motriu estereotipada comporta riscos de lesions, sobreentrenament i augment de l’avorriment”, la qual cosa implica disminució de la capacitat d’aprenentatge i menys rendiment esportiu. Segons ell, existeixen estudis que confirmen que els esportistes que s'especialitzen a partir dels 15-16 anys poden assolir l'èxit d'adults en el seu màxim nivell, sense haver passat per una hiperespecialització precoç als 6-8 anys.

Iván Chulvi va concloure la seva exposició posant l’èmfasi en la necessitat de tenir bons professionals amb formació especialitzada per a edats pediàtriques, no només en condició física, sinó també en nutrició, psicologia i desenvolupament motor, per poder entrenar adequadament en aquestes edats. 

Aquesta era la primera de les dues conferències que el programa TEO oferirà aquest any amb l’objectiu de posar el coneixement científic a l’abast de tothom, però sobretot d’esportistes, professionals i estudiants de l’entorn. En aquesta ocasió hi van assistir 82 dues persones que van seguir la sessió telemàticament.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns