Skip to main content

Recerca

Jornada sobre l’autonomia de les persones amb discapacitat en la presa de decisions
Jornada sobre l’autonomia de les persones amb discapacitat en la presa de decisions

Jornada informativa sobre l’autonomia de les persones amb discapacitat en la presa de decisions

01.02.2024
Share

La Sala d’Actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa acollirà, el pròxim 16 de febrer, la jornada Mesures de Suport: cap a l’Autonomia Personal en la Presa de Decisions. Es tracta d’una sessió informativa organitzada per diferents entitats socials i sanitàries del territori, entre les quals la Càtedra de Salut Mental UVic-UCC i Althaia, amb l’objectiu de donar a conèixer la situació actual i els canvis normatius en relació amb l’exercici de la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat. 

La capacitat d’obrar és la facultat que té una persona o entitat per dur a terme actes jurídics, és a dir, per posar en pràctica els drets i les obligacions que li pertoquen. En determinades situacions, la capacitat d’obrar pot ser difícil d'exercir. Aquest és el cas de persones que, a causa de les seves condicions físiques o psíquiques, no estan en situació de decidir, administrar els seus béns o tenir cura d’ells mateixos, i que necessiten que una persona complementi o assumeixi legalment aquesta responsabilitat. 

L’objectiu de la jornada és explicar les condicions actuals de la modificació de la capacitat d’obrar, donar a conèixer les figures jurídiques actuals de suport a la capacitat de decidir i apuntar els canvis normatius previstos arran de l’aplicació de l’article 12 de la Declaració dels drets humans de les persones amb discapacitat. 

L’esdeveniment inclourà tres taules de debat, en les quals participaran experts de diferents disciplines. La primera taula tractarà sobre les "Noves mesures de suport: regulació jurídica actual" i, la segona, sobre les "Noves figures de suport. Rols actuals". En la tercera taula es parlarà sobre "El document de voluntats anticipades (DVA) i la planificació de decisions anticipades (PDA)". 

La jornada, que està oberta a tota la ciutadania, s’adreça especialment a professionals socials i sanitaris, persones afectades i familiars. L’esdeveniment està coorganitzat per la Fundació Althaia, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya-Manresa Catalunya Central, el Consell Comarcal del Bages, la Fundació Santa Maria de Comabella, la Fundació Sant Andreu Salut, l’Ajuntament de Manresa, l’Institut Català de la Salut Catalunya Central i la Càtedra de Salut Mental UVic-UCC i Althaia amb la col·laboració del Col·legi d’Advocats de Manresa. 

Es pot consultar el programa complet aquí i fer-hi les inscripcions en aquest enllaç

Una nova regulació que respecta la voluntat i les preferències de la persona 

Fins ara, quan les persones amb discapacitat necessitaven un suport i una representació havien d’acudir al jutjat per sol·licitar una incapacitació judicial, que era un procediment judicial mitjançant el qual es limitava o substituïa la seva capacitat d’obrar i es nomenava un tutor o curador. Des d’aleshores, aquest era l’encarregat de representar, totalment o parcialment, aquesta persona. 

Amb la nova regulació es passa d’aquest sistema basat en la substitució i representació, com és el cas de la tutela o la pàtria potestat prorrogada o rehabilitada, a un nou sistema en el qual el que és fonamental és la voluntat i les preferències de la persona. Aquest canvi té l’objectiu de vetllar pel compliment dels seus drets fonamentals i respectar la seva dignitat i la seva lliure voluntat, així com els principis de necessitat i proporcionalitat de les mesures de suport que, si escau, puguin necessitar aquestes persones per a l’exercici de la seva capacitat jurídica. 

La reforma es dona en l'àmbit estatal a través de la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica, i que reforma el Codi civil espanyol. En l'àmbit català, es concreta en el Decret llei 19/2021, de 31 d’agost, pel qual s’adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat.  

La nova regulació era necessària per actualitzar la legislació vigent i adaptar l’ordenament jurídic espanyol a l’article 12 de la Convenció internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat. Els valors sobre els quals es construeix aquest article són la dignitat, l’autodeterminació, els drets, el suport, la voluntat, el respecte i la igualtat.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns