Skip to main content

Docència

Maria Arnal interprentant 'El cant de la Sibil·la'
Maria Arnal interprentant 'El cant de la Sibil·la' amb acompanyament de veus sintètiques
Visitant experimentant amb tecnologies immersives
Visitant experimentant amb tecnologies immersives
Presentació a l'speaker's corner
Presentació a l'speaker's corner
Membres de la UVic-UCC als Connectivity Days
Membres de la UVic-UCC als Connectivity Days
Membres de la FEC als Connectivity Days
Membres de la FEC als Connectivity Days

La 2a edició dels Connectivity Days acosta les tecnologies immersives a la ciutadania

18.04.2024
Share

La conferència performativa “Laringes impossibles: veus més enllà dels límits del cos”, a càrrec de Maria Arnal i Sergio Sánchez-Ramírez, de la Fundació Èpica La Fura dels Baus, Barcelona Supercomputing Center (BSC) i Start + U, va inaugurar dimarts passat, al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), la 2a edició dels Connectivity Days de la UVic-UCC, enguany amb el títol “Neurones, algoritmes... i acció!”. Organitzats per la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC) de la Universitat i per l’Ajuntament de Vic, per aquest espai d’experimentació immersiva per a la simulació i la creació de realitats tecnològiques, hi han passat entre ahir i avui (17-18 d’abril) al voltant de 800 visitants, una xifra que iguala la de l'any passat, entre estudiants, membres de la UVic-UCC i ciutadans en general.

Experimentació immersiva per a la simulació de realitats tecnològiques

Al llarg de dos dies, des de les deu del matí a les sis de la tarda, els assistents han pogut submergir-se al Paranimf de la UVic-UCC i a la Sala Gòtica annexa en l’experiència de la simulació i la creació de realitats amb sistemes d’última generació. En aquest sentit, Josep Burgaya, degà de la FEC, assenyala que “les jornades permeten donar a conèixer les tècniques immersives més punteres a la comunitat universitària i a la ciutat”.

En aquesta nova edició d’experimentació immersiva per a la simulació de realitats tecnològiques, s’han creat dinàmiques interactives a partir del valor tecnològic i artístic com a noves formes d’accés al coneixement. L’edició 2024 ha presentat experiències XR, creacions d’animacions digitals 360º, creacions audiovisuals immersives de gran format, una realització televisiva estereoscòpica i mostres d’intervencions als espais  d’exhibició amb una projecció de micromapping. Ha estat de la mà d’empreses i entitats capdavanteres del sector com 3Cat, Telefónica, Seidor  Onion Lab, Landscapes, Tururut Artesania Multimèdia i AVL Tour. Referent a la necessitat d’acostar-se a aquestes tecnologies des de l’àmbit universitari, Montse Casas, coordinadora dels Connectivity Days, assenyala que “la funció de les universitats és incorporar els avenços tecnològics, i estudiar-ne les aplicacions i les seves possibilitats d’acord amb una pràctica de tipus experimental”.

Conferència inaugural sobre veus creades amb intel·ligència artificial

L’atzar va fer que la conferència inaugural dels Connectivity Days, “Laringes impossibles: veus més enllà dels límits del cos”, se celebrés justament el Dia Internacional de la Veu. En el seu particular homenatge, Maria Arnal i Sergio Sánchez-Ramírez van recórrer la història de les veus sintètiques a través d’una meditació sònica, alhora que van experimentar en directe amb els interiors dels diversos models de veus entrenades en recerca conjunta que estan duent a terme gràcies a la beca S+T+ARTS. Va cloure la intervenció la interpretació d’El cant de la Sibil·la, a càrrec de Maria Arnal amb l’acompanyament de veus sintètiques, generades amb intel·ligència artificial.  

Sis propostes immersives als estands, explicades a l’speaker’s corner

Les diferents experiències immersives per a la simulació de realitats tecnològiques dels Connectivity Days 2024 s’han mostrat i pogut experimentar en els sis estands de les diferents empreses i entitats participants. Els representants de cadascuna també han explicat el seu projecte a l’speaker’s corner, tant ahir com avui.

La proposta de Telefónica ha inclòs cinc experiències que aprofiten la tecnologia de la realitat augmentada, amb les quals els visitants han pogut posar a prova les seves habilitats de visió, descobrir com serà el món del futur pel qual aposta Telefónica o connectar amb l’obra de Chillida, entre d’altres. Per la seva banda, l’agència Landscapes ha ofert la possibilitat de visionar projectes d’art digital sota el títol “Creating digital landascapes for a physical world”.

Els visitants dels Connectivity Days també han tingut l’oportunitat de veure imatges enregistrades amb tecnologia 360º. Ho han pogut fer a l’estand 3Cat, on han pogut seguir part del concert d’Eufòria del 16 de juliol de 2022. També, al de Seidor, que ha mostrat l’experimentació amb una simulació de soft skills amb “Nous espais immersius per a la formació i la comunicació corporativa”.

Centrant-se en la producció d’experiències audiovisuals i multimèdia singulars, Tururut Artesania i Multimèdia ha mostrat el procés de producció de la casa natal de Salvador Dalí a Figures, amb hologrames, mappings i espais immersius. I a l’estand Onion Lab s’han pogut veure projectes d’un estudi multidisciplinari que dirigeix i produeix instal·lacions i exposicions audiovisuals.

La metàfora del núvol: un projecte d’il·luminació i projecció

En els Connectivity Days, a banda dels estands i les presentacions, s’ha dut a terme, a càrrec d’AVTL Tour, una intervenció visual que ha inclòs tres experiències. D’una banda, a l’altar del Paranimf i en una pantalla LED, s’ha projectat “Horitzons immersius: un viatge per la creativitat digital catalana”, una experiència immersiva que recull els deu projectes catalans més creatius del moment. Aquesta peça explora la intersecció entre l’art, la tecnologia i la cultura digital i ha comptat amb la direcció artística i la curadoria de l’equip del Festival MIRA.

També s’ha mostrat, amb il·luminació i projecció, la metàfora del núvol, que simbolitza l’evolució humana i tecnològica que surt de la Terra i que pretén il·luminar el cel, representat per la imatge d’un núvol. Finalment, hi ha hagut una intervenció d’il·luminació viva, que ha fet ressaltar les pintures i la decoració de l’espai mitjançant projectors LED.

Tecnologies immersives en l’àmbit educatiu

El Connectivity Days han mostrat com l’ús de tecnologies immersives és una de les principals tendències en l’àmbit educatiu, atès que fan possible interactuar amb escenaris professionals simulats i potencien l’aprenentatge amb experiències creatives i vivencials. Segons el degà de la FEC “són tecnologies que anem implementant i incorporant als nostres graus”, que “mostren l’enfocament de la Comunicació Audiovisual de la UVic-UCC i del cicle formatiu de grau superior en Animacions en 3D, Jocs i Entorns Interactius de Teknós (Campus Professional de la UVic)”.

La intenció de la Facultat i de la Universitat és anar més enllà dels Connectivity Days. “El nostre interès és anar més lluny i crear, pròximament, un Centre de Simulació Empresarial (CSE), i més endavant, un Centre d’Acceleració d’Iniciatives Audiovisuals (CAIA)”, assenyala Burgaya.

Els Connectivity Days 2024 han comptat amb el patrocini d’AVL Tour, i la col·laboració de la Fundació Èpica La Fura dels Baus, Barcelona Supercomputing Center, Starts +EU de la Unió Europea, 3Cat, Telefònica, Seidor, Onionlab, Landscapes, Tururut i la Generalitat de Catalunya.
 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns