Skip to main content

Recerca

Salva Simó, Núria Homs, Bet Piella i Eduard Minobes en la presentació del projecte

La Càtedra de Salut Mental i l'Ajuntament de Vic renoven el programa Vic Cultura i Benestar i l'obren a nous col·lectius

27.04.2023
Share

La Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC i l'Ajuntament de Vic han renovat el programa Vic Cultura i Benestar, que incorpora l’art i la cultura com a elements de salut, cohesió i participació social.  Aquesta oferta multidisciplinària entre els agents públics i associatius de la ciutat es concreta amb una proposta d’activitats culturals que s'adreça a nous col·lectius com ara el de persones amb problemes de salut mental, amb diversitat intel·lectual i persones refugiades i nouvingudes, i les vincula als recursos de la ciutat. 

L’edició 2023 de Vic Cultura i Benestar espera una participació d’entre 800 i 1.000 persones a les més de 40 activitats programades, que es van iniciar el mes de març i que s’allargaran fins al desembre. El programa inclou diverses visites guiades que tindran lloc els dijous i divendres dels pròxims mesos en diferents espais de Vic, com són L’Atlàntida, VicPuntZero, el MEV-Museu d’Art Medieval, el Museu de l’Art de la Pell, el Centre d’Arts Contemporànies i també a la mateixa ciutat de Vic, entre altres. També s’ha previst un Club d’acompanyament a la lectura a la Biblioteca Pilarin Bayés i s’han programat alguns concerts de Nadal.

En la presentació d’aquesta nova edició, Salvador Simó, professor de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar i director adjunt de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC, va destacar que el projecte, iniciat el 2018 com a Vic Cultura i Alzheimer, “ha esdevingut un programa de referència nacional pel seu tret diferencial: que és tota una ciutat inclusiva a través de l’art i la cultura, ja que compta amb la complicitat de totes les institucions artístiques i culturals de la ciutat”. Entre aquestes, el MEV - Museu d’Art Medieval, l'ACVIC - Centre d’Arts Contemporànies, el Museu de l’Art de la Pell, Vicpuntzero, el Cineclub Vic, l'EMVIC - Escola de Música i Conservatori de Vic, i L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona. Enguany, també s’incorpora al projecte la Biblioteca Pilarin Bayés, que oferirà un club d’acompanyament a la lectura que es desplaçarà al Centre de dia Sant Jordi i als espais socials d’ASHES, del Montseny i d’Horta Vermella, per oferir una lectura adaptada. Creu Roja, Sant Tomàs i Osonament són altres entitats actives a l’hora de fer realitat el projecte. 

Per la seva part, el vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, Eduard Minobes, va posar en relleu la mirada global de les persones, més enllà de l’estat de salut, i va destacar la importància del benestar i les capacitats funcionals, intrínseques, socials, intel·lectuals i cognitives que es potencien mitjançant entorns d’art i cultura com els que promou el programa Vic Cultura i Benestar. Minobes va ressaltar “l’orgull que suposa ser partícips d’una ciutat inclusiva i poder transmetre aquests valors als estudiants, que en seran els futurs professionals”. 

Implicació de la ciutat de Vic 

Bet Piella, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, va definir el projecte, que implica tots els agents culturals de la ciutat, a partir de tres grans vessants. Primer, es tracta d’un projecte de tota la ciutat, que comporta la implicació de tots els departaments de l’Ajuntament, i tots els agents públics i privats. Segon, cada any hi haurà una adaptació de continguts, que enguany es concreta amb una exposició al Museu de l’Art de la Pell amb peces del MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya). I tercer, la cerca de noves complicitats entre els recursos culturals i els diversos col·lectius de la ciutat. En aquesta edició s’elabora una proposta específica per al col·lectiu de persones refugiades provinents d’Ucraïna. Piella va subratllar que “Vic vol ser un referent en generar impacte al benestar de les persones a través de la cultura”. 

Núria Homs, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Vic, va referir-se a la transversalitat del projecte “en l'ambit d’ajuntament i de ciutat” i va remarcar que “Vic és una ciutat cuidadora, plena de xarxes formals i informals, de grups de suport, que està present a la vida de les persones i les ajuda a avançar”. També va explicar que “el programa acull i dona una mirada de persona amb capacitats a col·lectius amb necessitats diverses, com persones amb problemes de salut mental, amb diversitat intel·lectual, persones refugiades i nouvingudes” que podran gaudir d’un ampli ventall d’activitats culturals adaptades als diferents equipaments de la ciutat.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns