Skip to main content

Comunitat Universitària

Jornades ACCID
Ponents i premiats a les V Jornades ACCID
D'esquerra a dreta, Josep Burgaya, Montserrat Casanovas i Francesc Gómez
D'esquerra a dreta, Josep Burgaya, Montserrat Casanovas i Francesc Gómez
Jornades ACCID
V Jornades ACCID
Maria Rosa Rovira (esquerra) i Núria Arimany (dreta)
Maria Rosa Rovira (esquerra) i Núria Arimany (dreta)
D'esquerra a dreta, Xavier Subirats, Ramon Bastida i Xavier Osés
D'esquerra a dreta, Xavier Subirats, Ramon Bastida i Xavier Osés

La FEC coorganitza la V Jornada d’Innovació Docent en Comptabilitat i Direcció

30.11.2023
Share

Més de vuitanta persones del món acadèmic i professional de la comptabilitat van assistir divendres passat a la V Jornada d’Innovació Docent en Comptabilitat i Direcció, que va tenir lloc a les instal·lacions de la UVic-UCC. Organitzada per l’Agrupació de Professorat de Comptabilitat i Control de l’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACP-ACCID) i per la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC) de la UVic-UCC, la jornada es va dedicar a un tema clau per encarar la formació i l’exercici de la professió en el futur immediat: els informes de sostenibilitat en la docència en comptabilitat i direcció.

Durant l’acte de benvinguda, el degà de la FEC, Josep Burgaya, va fer un èmfasi especial en la importància d’incorporar no només la sostenibilitat, sinó la innovació constant, en la formació, eix vertebrador de les jornades, que a la Facultat van ser organitzades per les professores del Departament d’Economia i Empresa Núria Arimany i Carme Viladecans. Després de l’acollida del degà i de les paraules inaugurals de la presidenta de l’ACCID, Montserrat Casanovas, i el president de l’ACP, Francesc Gómez, es va donar pas al primer dels tres blocs amb què es va dividir la jornada, que va retre homenatge a la figura de Teresa Buira, primera dona catedràtica en comptabilitat a l’Estat espanyol. A continuació, es van dur a terme tres tallers sobre el sorgiment, l’aplicació i la docència de les normatives sobre sostenibilitat relacionades amb la comptabilitat. I, en el tercer bloc, es va fer el lliurament de premis ACCID en sintonia amb la voluntat de les dues entitats “de reforçar els vincles entre els mons acadèmics i de l’empresa”, tal com va afirmar Montserrat Casanovas.

Les normes NEIS. D’on sorgeixen i què impliquen?

En el primer dels tallers, moderat pel professor de la Universitat de Barcelona (UB) Xavier Osés; el vicedegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Xavier Subirats, i el professor de la UPF-BSM Ramon Bastida, van explicar en detall l’aplicació comptable de la nova normativa europea aprovada recentment. Mentre que Subirats va contextualitzar els antecedents legals de la norma que, d’alguna manera, recullen el nivell de preocupació vers el medi ambient al llarg del temps, Ramon Bastida va aprofundir en les obligacions que comportarà per a les empreses aquest primer paquet normatiu i en el detall de la seva arquitectura. 

Què fan les empreses avui per mesurar la sostenibilitat?

En la segona de les taules, moderada la coordinadora del grau en ADE de la UVic-UCC, Carme Viladecans, dues empreses van aportar idees sobre com obtenir informació de sostenibilitat. Així, Maria Riera, directora de l’Àrea de Desenvolupament Corporatiu i Estratègia de La Farga, va explicar que en el seu cas la sostenibilitat està integrada en l’eix vertebrador de l’empresa, ja que la companyia fabrica productes derivats del coure a partir de material reciclat i això fa que alguns dels nous criteris ja estiguin integrats en les dinàmiques i l’operativa de l’empresa. Riera va assenyalar que, en el cas de La Farga, “ens caldrà establir bé els indicadors i aprendre a traslladar amb paraules a la memòria de sostenibilitat allò que la companyia ja anys que treballa”.

En aquest espai, també es va presentar el cas de Balfegó, una empresa de captura, alimentació, estudi i comercialització de tonyina roja, sota el guiatge de Begoña Mèlich, responsable del Departament de Qualitat i d’I+D+I. Mèlich va explicar les particularitats de l’empresa, cinquena generació de pescadors de tonyina vermella de l’Ametlla de Mar, que pesquen, crien i comercialitzen el producte fresc amb un sistema de traçabilitat únic al món, des del moment de la captura de la tonyina fins al plat del consumidor.

La formació dels futurs professionals

L’últim dels tallers, conduït per Ester Oliveras (Universitat Pompeu Fabra - UPF), va fer esment a les formes d’introduir els canvis que s’estan esdevenint en la formació de futurs professionals. Així, Núria Arimany va explicar quins mètodes utilitza per fer-ho a l’assignatura de Gestió Integral del grau en ADE de la UVic-UCC i, Maria Rosa Rovira, a l’assignatura de Comptabilitat del mateix grau a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Núria Arimany va repassar el plantejament de l’assignatura que, des dels seus inicis, inclou la gestió ambiental basada en eixos bàsics dels objectius de desenvolupament sostenible. Arimany també va afegir una mirada global sobre els acords establerts en l'àmbit internacional en relació amb les inversions i la gestió del medi ambient i dels quals han derivat moltes de les normatives aplicades a la comptabilitat: els Acords de París (2015), el Pacte Verd Europeu (2019) o la creació dels fons Next Generation de la Unió Europea.

Per la seva banda, Maria Rosa Rovira va explicar algunes de les accions que porta a terme a classe per intentar atraure alumnes “que no contemplen la sostenibilitat en el seu marc”. Rovira va parlar de visites de camp a empreses en les quals normalment es fixen els joves, de buscar professionals especialitzats per a xerrades concretes o de projectar materials en format audiovisual que puguin despertar el seu interès.

Homenatge a Teresa Buira, primera dona catedràtica en comptabilitat a Espanya

Els instants més emotius de la sessió es van produir en el moment de l’homenatge a la professora Teresa Buira amb amics i familiars. Els qui havien estat els seus companys, Francesc Rodríguez, professor del Departament d’Empresa de la UB, i César Villazón, excatedràtic de l’Àrea d’Economia Financera i Comptabilitat de la UAB, van fer la glossa de la catedràtica i del seu recorregut professional a l’Escola Empresarial de Sabadell i a la UAB. Tots dos ponents van al·ludir als enormes obstacles de gènere pels quals va passar Buira per guanyar la càtedra en comptabilitat a Espanya l’any 1959, que a més, va compaginar amb la criança de cinc fills. Els ponents en van destacar, a més, un caràcter conciliador, amable i perseverant, combinat amb un talent brillant. “No podem perdre la perspectiva d’on venim. I hem de reconèixer el paper de les persones que ens han obert camí” van afirmar Francesc Rodríguez abans de concloure la glossa.

Vuit reconeixements a vuit treballs d’excepció

La segona part, lúdica, va tenir lloc al bloc final de la sessió amb l’entrega de premis de l’ACCID. El XX Premi al Millor Cas Pràctic ACCID va ser per a Pere Lluís Gómez Ortiz (EUNCET) pel cas “Normatech, SL. Quan arriba l’oportunitat”.

La primera posició dels VIII Premis Gay de Liébana a Millor Treball de Final de Grau, va ser per a Arminda Rodríguez Duran pel treball titulat “Composició del patrimoni net en les empreses de l’Ibex-35 no financeres: El cas de la reserva de capitalització”. Irene Dangla Sandoval i Alexandra Cano Teixidó van quedar en segon lloc amb “Cop de mà, creps inclusives”, i Joan Sansa Pueyo, en tercer lloc, amb “Projecte de reaprofitament dels residus orgànics universitaris i potenciació de l’economia circular”.

La tercera categoria de guardons entregada va ser el VIII Premi a la Millor Tesi de Màster en Comptabilitat. El primer premi va ser per Borja Monreal Pujol amb el treball titulat “Divergencias del Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas según el modelo autonómico aplicable”. El segon lloc va ser per Jiajing Chen, amb la tesi “Deducciones de I+D+I, enfoque contable y fiscal” i, en tercer lloc, va quedar Ariadna Sentís Camprubí per “Construint un futur sostenible. El paper de les empreses en la sostenibilitat”. L’últim guardonat va ser Manuel Anyora Porcar amb el Premi UPF-BSM al Millor Treball de Final de Màster en català sobre temes comptables, financers i de gestió de la Càtedra ACCID-UPF-BSM amb el treball titulat “Consolidant el futur de la Casa València a Barcelona”.

 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns