Recerca
Recerca
Una estudiant de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC fent pràctiques

La pandèmia augmenta un 180% la demanda dels estudis de Biomedicina a les universitats espanyoles

16.09.2021
Share

La pandèmia de covid-19 ha provocat un gran interès i un important augment de la demanda dels estudis de l'àrea de la salut a les universitats espanyoles. Amb l'anàlisi de tendències i comparant l'any (curs) prepandèmia (2019) amb el primer curs amb impacte de la pandèmia (2020), s'observa que el major increment es va identificar a Biomedicina (180%), seguit per Medicina (44%), Infermeria (31%), Odontologia (29%) i Psicologia (24%). Per a la resta d'estudis s'observa un augment lleu-moderat, d'entre el 2 i el 12%.

En l'àmbit sociosanitari i biomèdic, els estudis més demandats en el curs 2020-21 han estat els de Medicina (més d'11 sol·licituds per plaça oferida), seguits d'Odontologia (més de 7) i Infermeria (aproximadament 4). Els graus universitaris amb menys demanda (aproximadament 1 sol·licitud per plaça) van ser els de Treball Social i Teràpia Ocupacional. La resta d'estudis va rebre aproximadament entre 2 i 3 sol·licituds per cada plaça oferta.

Són dades preliminars del projecte TEMPS, que estudia l’impacte de la pandèmia de covid-19 als estudis sociosanitaris i biomèdics a l’Estat espanyol. El projecte està impulsat pel grup de recerca M₃O (Methodology, Methods, Modelos and Outcomes of Health and Social Sciences) i la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols de la UVic-UCC. També hi col·laboren la Universitat del País Basc, La Corunya, Màlaga, La Rioja i Complutense de Madrid, així com la Fundación Rioja Salud a través de la Plataforma de Bioética y Educación Médica. Javier Jerez, investigador principal del projecte TEMPS, remarca la seva importància “per analitzar la tendència de demanda dels estudis de l’àrea de salut, entendre l’impacte real de la pandèmia en l’estudiantat i poder oferir la informació al sistema universitari amb vista al futur”.

En aquest estudi fins ara s'han analitzat indicadors de matriculació de primer curs durant un període de sis anys, del curs 2015-2016 al 2020-2021, utilitzant el Sistema Integrat d'Informació Universitària (SIIU), del Ministeri d'Universitats, que inclou dades de les universitats públiques espanyoles. L'equip investigador finalitzarà l'anàlisi de la tendència de demanda dels graus de l'àmbit sociosanitari i biomèdic l'any 2022, quan estiguin disponibles les dades de matriculació del curs 2021-2022.

Enquesta per als estudiants

A més de l'anàlisi de tendències d'indicadors de demanda dels graus, mitjançant una metodologia quantitativa i qualitativa s'estan aplicant enquestes i entrevistes als estudiants per conèixer fins a quin punt els increments de demanda es deuen a la influència de la pandèmia.

L'estudiantat que va iniciar un grau de l’àmbit sociosanitari/biomèdic (Medicina, Fisioteràpia, Infermeria, Psicologia, etc.) a partir de 2020 i que encara no ha contestat l’enquesta pot fer-ho fins al febrer de 2022 clicant aquí (temps de 3-5 minuts). Els resultats ajudaran a comprendre la situació actual i a proposar possibles adaptacions del sistema universitari espanyol.

(Respondre l’enquesta)

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns