Skip to main content

Recerca

Paisatge de muntanya
Boscos de Catalunya

La sisena Jornada de les Guilleries se centrarà en com minimitzar el risc d’un gran incendi forestal

27.01.2022
Share

“Com minimitzar el risc d’un gran incendi forestal: del medi natural al nucli urbà” és el tema de la VI Jornada de les Guilleries: Aigua i Territori, que es farà en format presencial el dijous 24 de febrer, al Centre Aqua de Sant Hilari Sacalm. La jornada, organitzada per la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar i coordinada per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la UVic-UCC i la Universitat de Girona (UdG), donarà una visió de conjunt i presentarà estudis concrets i experiències pràctiques de prevenció d’incendis, així com propostes de creació de paisatges i sistemes més resilients. Per participar-hi cal inscriure’s en aquest enllaç.

L’èxode rural, els canvis socioeconòmics i l’escalfament global exposen la muntanya mitjana a un risc d’incendis creixent. La manera d’afrontar-ho centrarà la jornada tècnica d’aquest any, que comptarà amb la participació de diversos especialistes. Un d’ells serà Marc Castellnou, responsable del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF) de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat de Catalunya, que explicarà què és un incendi de sisena generació i què es podria fer per evitar-lo. Pere Pons, professor del Departament de Ciències Ambientals de la UdG exposarà el paper dels incendis en el paisatge, l’ecologia i la biodiversitat.

Entre els convidats també hi haurà Josep Maria Tusell, en representació del Consorci Forestal de Catalunya, que abordarà el tema des de la perspectiva del propietari-gestor d’una finca agroforestal. Maria Pipió, enginyera de forests de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Girona, parlarà des de l’òptica municipal per destacar els deures que caldria que fessin els ajuntaments. La jornada es tancarà amb la presentació de dues experiències pràctiques. D’una banda, els resultats d’assaigs d’adaptació de la muntanya mitjana al canvi climàtic, per part d’Eduard Pla, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona. D’altra banda, l’ús de la silvopastura en la prevenció d’incendis forestals a la demarcació de Girona, a càrrec de Guillem Canaleta i Jordi Bayés, de la Fundació Pau Costa.

Com altres anys, aquesta jornada té el suport del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, és gratuïta i està adreçada especialment a personal tècnic d’administracions i empreses, professionals dels sectors forestal i de jardineria, personal docent, estudiantat i personal investigador dels àmbits biològic i agroforestal, i també a tècnics municipals.
 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns