Skip to main content

Comunitat Universitària

Congrés voluntariar novembre 2021

La UVic acull el segon congrés del Voluntariat d’Osona

04.11.2021
Share

L’Aula Magna de la UVic-UCC acollirà, els propers 12 i 13 de novembre, el segon congrés del Voluntariat d’Osona, que tindrà com a eix central el món educatiu en el context del voluntariat. En el transcurs de les dues jornades també es presentarà el pla pilot Escoles per la Justícia Social-COV, es debatrà com afrontar els reptes que té al davant el voluntariat i es reflexionarà sobre les eines que actualment hi ha a l’abast per superar la crisi de la covid-19.  També s’aprofitarà per convocar oficialment els premis 'COV demà’, un dels quals estarà destinat al món escolar i l’altre a l’entorn acadèmic. Les inscripcions al congrés, que són gratuïtes, estaran obertes fins al dilluns, 8 de novembre, al web https://osonavoluntariat.cat/congres/congres-2021/.

Dimarts passat, a l’Espai de la UVic a Vic Sud, que també és  la seu de l’Associació Coordinadora d’Osona de Voluntariat (COV), hi va tenir lloc la roda de premsa de presentació del congrés. Hi van participar Isabel Carrera, Cristina Vilaró, Montse Porta i Joan Turró, tots ells membres de la junta de la coordinadora.

Un pla pilot per al voluntariat a les escoles

En la presentació ja es van anticipar els detalls del pla pilot Escoles per la Justícia Social-COV, al qual participaran les escoles de Gurb, els Castanyers de Viladrau i FEDAC de Prats de Lluçanès (primària) i CEES Seminari Vic (secundària i cicles formatius). Es va posar com a referència l’Escola Verda, per aconseguir que el voluntariat i la solidaritat es converteixin en normalitat dins les escoles, amb la voluntat d’aconseguir que els alumnes i el seu entorn més proper prenguin consciència de la justícia social. En aquest sentit, en la primera jornada del congrés, la tarda del divendres 12 de novembre, es podran escoltar algunes experiències entorn el voluntariat i la solidaritat en el món educatiu i el seu futur. Hi participaran Queralt Prats d’Artransforma, la mestra Rosa Capell, l’especialista en Aprenentatge i Servei Roser Batlle, Alejandra Manau de la Fundació Impulsa, Enric Canet del Casal dels Infants i Jaume Ordeig de la Fundació Quadpack. Francesc Mateu exercirà de moderador. 

La jornada de dissabte se centrarà en les entitats que conformen la Coordinadora Osona de Voluntariat. Entre altres àmbits, es parlarà sobre la participació de les entitats en el pla pilot Escoles per a la Justícia Social-COV, del futur del voluntariat a partir de la pandèmia, de la posada en marxa d’un Punt de Voluntariat d’Osona i de futures accions per captar voluntariat i obtenir un major suport per part de l’administració. Les aportacions que pot fer la COV a les entitats i viceversa serà un altre element de reflexió, previ a la cloenda del congrés amb la celebració de l’assemblea de la COV.

Primera edició dels premis ‘COV’ demà

Pel que fa als premis ‘COV demà’, el destinat a una iniciativa en l’entorn escolar tindrà una freqüència anual i una dotació econòmica, que es destinarà a l’entitat social que escullin els guanyadors. Pel que fa al d’àmbit acadèmic, s’atorgarà cada dos anys, coincidint amb la celebració del Congrés del Voluntariat, i té com a objectiu incentivar propostes innovadores en el món del voluntariat i de la solidaritat.

El primer congrés de Voluntariat d’Osona es va celebrar el 2019, en una trobada de la qual van sorgir diferents iniciatives, com la creació de la mateixa Associació Coordinadora del Voluntariat d’Osona, que actualment agrupa representants d’una cinquantena d’entitats sense ànim de lucre de la comarca. Un altre dels encàrrecs d’aquella primera trobada va ser la creació de la web https://osonavoluntariat.cat/congres/congres-2021/.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns