Skip to main content

Comunitat Universitària

S’intensifiquen les accions en eficiència i optimització energètica

La UVic intensifica les accions d'eficiència i optimització energètica

20.04.2023
Share

Davant la crisi energètica actual, a l’inici del curs acàdemic 2022-2023 es van establir a la UVic nous objectius en matèria d’eficiència energètica, a més de donar continuïtat i accelerar l’execució de les mesures d’optimització en consum energètic ja iniciades.

Instal·lació de làmines protectores

Una de les noves accions aplicades és la instal·lació de làmines protectores que permeten reduir la temperatura d’aquells espais en què incideix molt el sol, també a l’hivern, fet que fa que tinguin una temperatura superior.

Actualment, aquestes làmines s’estan posant a la part exterior dels vidres de les dues façanes de l’edifici F de Miramarges, les orientades a cara sud. Aquestes làmines bloquegen pràcticament el 100 % dels raigs UV, sense afectar el pas de la llum. Una altra característica és que rebutgen fins al 72 % de l’energia solar incident, de manera que aporten un estalvi en clima i més confort per a les persones. Aquesta actuació per ara només s’aplica a aquest edifici i, un cop valorats els resultats, es podrà implementar a d'altres.

Domotització, accions de millora i grup de treball d’energia

Algunes de les mesures més prioritàries i que estan en fase de treball són la domotització dels subministraments en què encara no hi està aplicada, i accions de millora, com ara la instal·lació de detectors de presència en aquells espais en què en falten i de LED per a aquells que encara funcionen amb sistemes de lluminària convencionals. Pròximament, el 100  % dels edificis de Miramarges tindran il·luminació LED.

Així mateix, una de les accions destacades en l’àmbit d’electricitat és el canvi d’il·luminació del plató de TV, que permetrà estalviar més de 15.000 kWh. També, anualment, es fa un estudi d’optimització de potències per tal d’ajustar-les al màxim a la potència necessària i així evitar sobrecostos.

D’altra banda, des de l’inici d’aquest curs, s’ha creat un grup de treball de seguiment intern d’energia de l’Àrea d’Infraestructures i Serveis Generals per analitzar els consums de cada edifici, avaluar les accions que es van fent i fer propostes de millora.

Finalment, pel que fa al clima i tenint en compte la normativa actual que marca que la temperatura dels espais no pot ser superior als 19ºC, s’ha fet un seguiment de cada cas que ha notificat una situació de desconfort, en què s'han aplicat les mesures més adequades de forma coordinada amb els delegats de Prevenció de Riscos laborals.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns