Skip to main content

Recerca

Participants al Congrés sobre Storytelling. Foto: Pilar Godayol
Inauguració del Congrés sobre Storytelling, amb Eva Espasa. Foto: Pilar Godayol
Participants del congrés amb el cartell

La UVic-UCC acull la 5a edició de la conferència internacional Storytelling Revisited: Narrating Spaces. Literature, Education, Gender, Geography and Tourism

01.12.2022
Share

La narració de l'espai, la literatura, l'educació, el gènere, la geografia i el turisme van centrar la 5a edició de la conferència internacional Storytelling Revisited, que es va fer els dies 22 i 23 de novembre a la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia (FETEP) de la UVic-UCC. Aquesta trobada congressual, organitzada pels grups de recerca de la UVic-UCC GLOSSA (format a partir dels antics TEXLICO, GRELL i GRAC), GETLIHC, TRACTE, EMPREN i ISaMBeS, va esdevenir un fòrum en el qual els investigadors i investigadores van aprofundir principalment en l’anàlisi de l’impacte de la narració en la narració de l'espai, el destination marketing, la literatura, la geografia i les seves implicacions didàctiques. La inauguració va anar a càrrec d'Eva Espasa, vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement. 

Robert T. Tally Jr., de la Texas State University, va iniciar la primera jornada amb la ponència "The Situation of Narrative: Space, Storytelling and Critique”. El ponent va examinar la situació de la narrativa en el context de la representació de l'espai i el mapping. A continuació, es va donar pas a una taula rodona entre diversos especialistes sobre com l'storytelling té impacte sobre la literatura, l'espiritualitat i l'educació, amb la presència de Lluis Oviedo (Pontificia Università Antonianum), Liliosa Azara (Roma 3), Raffaela Leproni (Roma 3) i Joan Masnou (UVic-UCC). 

Silvia Quinteiro, professora de la Universidade do Algarve, va centrar-se més en l'experiència turística amb la ponència "Storytelling and stories told: Sagres as a cultural and literary tourism destination". Així mateix, en aquesta mateixa línia, encara hi va haver una tercera ponència d'Ester Noguer-Juncà, de la Universitat de Girona: "Storytelling in Tourism: the art to tell great stories".

La importància de la narrativa per descriure l'espai i la cultura

La conferència internacional Storytelling Revisited es va allargar durant dos dies, amb la presentació de dotze experiències o comunicacions al voltant de diversos aspectes. Un d'ells va ser Espacialització de la Narrativa / Narració de l'Espai, sobre la reflexió pel que fa a l'espai en narratologia. És a dir, la definició de l'espai o les connexions emocionals amb l'espai com a font d'un diàleg interdisciplinari entre narratologia i geografia.  

Un altre aspecte va ser Narració i Turisme / Narració en el context del màrqueting de destinació: la creació de campanyes de màrqueting basades en narracions que ressonin emocionalment amb els viatgers com a element que pot augmentar la implicació de la marca. L'storytelling té, de fet, el potencial de crear una connexió emocional entre el lloc i el seu mercat objectiu.

Un tercer aspecte a tractar fou Literatura, Gènere, Geografia i Implicacions Didàctiques. En aquest aspecte es va comentar que la representació fictícia de llocs reals a la literatura pot tenir un impacte en la manera com es perceben aquests llocs i pot remodelar la concepció que se'n té. Aquells espais o llocs geogràfics presentats a través de la literatura són una font molt rica de materials didàctics.

Entre les universitats que hi van participar amb aportacions o comunicacions hi havia: Poltava University, Stockholm University, Roma 3, University of Bucharest, University of Sorbonne Nouvelle-Paris 3, Harvard University, University of Florence, Nice’s University – Sophia Antipolis i la mateixa UVic-UCC.

La clausura de la jornada va anar a càrrec d'Eduard Ramírez, degà de la FETEP de la UVic-UCC.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns