Skip to main content

Recerca

Maria Soria s'ha incorporat com a investigadora al CERM

La UVic-UCC incorpora la investigadora Maria Soria amb una ajuda Juan de la Cierva-Formación

09.03.2023
Share

La UVic-UCC ha incorporat des de fa uns mesos una nova investigadora. Es tracta de Maria Soria Extremera, que ha rebut una ajuda Juan de la Cierva-Formación de foment de la contractació laboral de joves doctors per a centres d’investigació de l’Estat espanyol diferents de les institucions on van dur a terme la seva formació predoctoral. Maria Soria s’ha incorporat com a membre i investigadora postdoc al Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la UVic-UCC, on farà una estada de dos anys. 

En aquesta nova etapa al CERM, Maria Soria col·laborarà als diversos projectes de recerca donant un cop de mà en els mostreigs, tractament de dades i altres, i també en les activitats i els tallers de divulgació que porta el grup (tant les vinculades a projectes com a infants i joves). La investigadora comenta: “Em fa molta il·lusió poder treballar en un grup de recerca tan versàtil, on crec que podré aprendre molt i de tot una mica durant dos anys”.

Una llarga experiència

Maria Soria, que actualment també col·labora amb el grup de recerca FEHM-Lab de la Universitat de Barcelona, ha participat en diversos projectes nacionals i internacionals vinculats al monitoratge i conservació de la biodiversitat aquàtica d’ecosistemes fluvials en general (CARIMED i GLOBIOS) i en d’altres focalitzats a la correcta implementació de la Directiva europea marc de l’aigua en els rius temporals (Life TRivers, TRivers-P, SMIRES i DRYvER). Les seves contribucions científiques s’han centrat, principalment, en oferir nous enfocaments sobre com la recerca i la societat poden contribuir al monitoratge, la gestió i la conservació dels rius temporals. “Tot i que aquests ecosistemes representen gairebé el 50 % de la xarxa fluvial mundial actual i sustenten una diversitat d'espècies terrestres i aquàtiques úniques i endèmiques, la seva conservació i maneig encara és en una fase molt inicial en comparació amb la dels rius permanents”, explica Soria. 

Segons comenta la investigadora, “la societat sembla tenir en baixa estima els rius temporals i, sovint, s'associen a una degradació ambiental”. En aquest sentit, ha col·laborat en el desenvolupament d’eines per millorar la caracterització hidrològica dels ecosistemes fluvials, incloent-hi els rius temporals. També ha treballat en la cerca de mètriques funcionals basades en els trets biològics dels macroinvertebrats que es puguin emprar per detectar impactes antròpics independentment de la intermitència del flux dels ecosistemes fluvials (és a dir, que es puguin emprar tant quan l’aigua corre com quan hi ha basses desconnectades). Soria també ha aprofundit en l’adaptació dels processos participatius per millorar la inclusió dels rius temporals. 

Pel que fa a la divulgació científica, la nova investigadora del CERM està involucrada en el projecte de ciència ciutadana RiuNet i en alguns dels projectes derivats que n’han sorgit, com per exemple Llegim el Riu. Aquesta eina permet que la ciutadania pugui avaluar el règim hidrològic i l’estat ecològic dels ecosistemes fluvials de la península Ibèrica, incloent-hi els rius temporals.  

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns