Skip to main content

Recerca

El projecte CRONISOL treballa per pal·liar la solitud de persones que estan en una situació de cronicitat
El projecte "CRONISOL" treballa per pal·liar la solitud de persones que estan en una situació de cronicitat

La UVic-UCC lidera el projecte "CRONISOL", que pretén pal·liar la soledat en persones amb cronicitat

11.01.2024
Share

Amb la voluntat d’ajudar les persones que pateixen soledat i estan en una situació de cronicitat, sigui per patologia física o mental, es posarà en marxa el projecte "CRONISOL", liderat des de la UVic-UCC i vehiculat a través de l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC). Lideren el projecte les investigadores de la UVic-UCC Laia Briones, del grup de recerca Innovació en Salut Mental i Benestar Social (ISaMBeS), i Laura Coll-Planas, del grup de recerca Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences (MɜO), i hi participen Josan Merchan i Montse Masó, també investigadors del grup MɜO. El projecte "CRONISOL - Implementació i validació d’un model holístic de prescripció social basat en la intervenció ‘Amistat en la Natura’ per a persones en situació de cronicitat física i mental que pateixen soledat”, és un dels deu projectes seleccionats en la convocatòria de la crida HISS (Hub d’Innovació Social i Sanitària) per entrar a formar part del programa Transforma.

Enguany la convocatòria del HISS ha estat destinada a finançar projectes que aportessin una solució innovadora per a la soledat no volguda. L’ajut consta d’una dotació econòmica i d’assessorament especialitzat per poder dur a terme el projecte a mitjà-llarg termini. La resolució es va fer pública el 10 de novembre passat i es va donar el tret de sortida als projectes el dilluns 27 de novembre en un acte de benvinguda a Terrassa.

El poder de la natura

El projecte "CRONISOL" es proposa treballar amb la intervenció 'Amistat en la Natura', una intervenció grupal que incorpora, com a factors clau, el suport entre iguals, l’empoderament i el potencial terapèutic dels entorns naturals. La intervenció es pretén vehicular a partir d’un nou model holístic de prescripció social en què es vincula directament l’usuari a l’activitat grupal. La idea neix de l’experiència de l’equip UVic amb el projecte "RECETAS", que s’està duent a terme actualment a diverses zones urbanes de la demarcació de Barcelona, entre les quals, la ciutat de Vic. 

En aquest projecte s’ha dissenyat la intervenció 'Amistat en la Natura' i s’està testejant la seva eficàcia per alleugerir la soledat. "CRONISOL" fa un pas més i crea grups específics per a persones en situació de cronicitat, per tal de facilitar la seva participació en les activitats grupals i les sortides a la natura i, alhora, millorar el seu coneixement i la seva vinculació a recursos naturals de la comunitat. 

"CRONISOL" es desenvolupa conjuntament amb altres institucions que pertanyen a l’IRIS-CC, com són l’Institut Català de la Salut - Catalunya Central (ICS-CC), amb Josep Vidal Alaball; el Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i la Fundació Hospital Santa Creu, amb la coordinació d'Alícia Minaya; la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (Osonament), amb Jaume Cases al capdavant, i l’Equip d’Assistència Primària de Vic Sud (EAP Vic Sud), amb Marta Dachs. A més, hi participen institucions externes a l’IRIS, com són el Consorci d’Osona Acció Social (COSS), sota la coordinació de Sílvia Madrid i l’Institut de Salut Global de Barcelona (IS Global) amb la direcció de Jill Litt. 

La xarxa TECSAM, de la qual forma part el grup de recerca ISaMBeS de la UVic-UCC, dona suport a l’elaboració del projecte.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns