Skip to main content

Comunitat Universitària

Presentació de la Xarxa de Facilitació Digital i de la formació, amb Ivet Leiva del LISD

La UVic-UCC participa en una iniciativa per lluitar contra la bretxa digital a Vic

14.09.2023
Share

Aquest mes de setembre s’ha posat en marxa la Xarxa de Facilitació Digital, una iniciativa que vol combatre la bretxa digital i afavorir la inclusió digital entre la població de la ciutat de Vic. La Xarxa està promoguda pels socis del projecte PECT Osona Lab City —el Laboratori d’Innovació Social i Digital (LISD) de la UVic i l’Ajuntament de Vic—, la Comunualitat de Vic i l’EAP Vic, i té el suport de la Generalitat de Catalunya. 

Una de les primeres accions de la Xarxa de Facilitació Digital és oferir una formació de facilitadores i facilitadors digitals comunitaris, que començarà el pròxim dilluns 18 de setembre i finalitzarà el 15 de desembre. L’objectiu d’aquesta formació de dinamització social digital, gratuïta i certificada per la UVic-UCC, és preparar professionals que esdevinguin referents comunitaris (facilitadors digitals comunitaris) que puguin socialitzar processos d’aprenentatge en competències digitals bàsiques i treballin per garantir els drets digitals i la igualtat d’oportunitats. 

La necessitat d'un recurs com aquest

L'objectiu dels tres primers mesos d'aquesta experiència pilot és confirmar la necessitat de disposar d'un recurs públic com aquest amb la voluntat que a partir del 2024 es pugui anar consolidant mitjançant la inserció laboral de les persones que hagin seguit la formació de facilitadors digitals comunitaris. La voluntat és potenciar l'autonomia de tota mena de persones davant els reptes digitals que es presenten en la vida quotidiana, en àmbits que van des del laboral o educatiu fins al social, cultural, d'oci o de salut, entre altres.

Ivet Leiva, membre del LISD de la UVic-UCC, creu que "és molt important acompanyar la població en l'aprenentatge perquè sigui capaç de resoldre, amb autonomia, els problemes que li sorgeixin i combatre la bretxa digital". Segons ella, "aquest projecte té un clar vessant ciutadà i social, que persegueix l'equitat en l'accés a les tecnologies i l'adquisició de competències i habilitats digitals per mitjà de la coordinació operativa dels integrants de la xarxa, entitats, serveis, recursos, etc.".

La formació de facilitadores i facilitadors digitals comunitaris prepara per treballar, a més a més d'en la dinamització social digital, en àmbits com la Xarxa PuntTic, la Xarxa Òmnia, i com a agent d’inclusió digital i programes municipals i/o educatius d’equitat digital. 

El curs està adreçat a qualsevol persona de més de 16 anys i no és necessari tenir coneixements avançats en tecnologies digitals. Es farà a la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic i s’organitzarà en 60 hores teoricopràctiques i 40 hores pràctiques amb acompanyament educatiu.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns