Skip to main content

Institucional

Segimon Serrallonga

L’Aula Segimon Serrallonga celebra vint anys

13.04.2023
Share

Fa exactament vint anys que es va presentar a l’Aula Magna de la UVic l’Aula Segimon Serrallonga, just quan en feia un que s’havia mort Segimon Serrallonga i Morer (1930-2002), poeta, mestre, traductor, activista i impulsor de la Universitat. L’Aula es va crear amb l’objectiu de preservar la memòria de la vida i de l’obra de Serrallonga, fer difusió del seu llegat, i posar en valor la seva figura i el seu pensament amb accions diverses. Una d’aquestes accions és un homenatge anual organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Torelló, la seva vila natal. Coincidint amb el vintè aniversari, l’acte d’homenatge canvia de format i d’ubicació, s’amplien els membres de la comissió impulsora de l’Aula, i aquesta passa adscriure’s dins la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la UVic-UCC.

«L’Eixarm de les bones lectures»: canvi de format de l’acte d’homenatge

Aquest diumenge, 16 d’abril, tindrà lloc a Torelló l’acte anual d’homenatge a Segimon Serrallonga, que amb motiu del vintè aniversari canviarà de lloc i de format. Les edicions passades consistien en una conferència o una presentació d’un llibre, i en una intervenció musical o poètica, que tenia lloc a la Biblioteca Dos Rius o a Can Parrella de Torelló. Aquesta edició —al Teatre Cirvianum, a les 11.30 h— l’espectacle en homenatge a Segimon Serrallonga s’organitzarà en dues parts. La primera serà una conversa entre Jaume Coll Mariné i Pep Paré amb un format de rèpliques successives que es referiran els eixos essencials de l’obra de Segimon Serrallonga i la seva significació en el context de la literatura catalana contemporània. Aquesta primera part actuarà com a emmarcament de les intervencions posteriors, i servirà al públic per descobrir l’autor a qui no el coneixia i per focalitzar aspectes concrets a aquells que ja l’han llegit.

Posteriorment, hi haurà una transició musical a càrrec de Víctor Obiols cap a la segona part, que també serà un diàleg, en aquest cas poètic, entre les veus i l’obra de lectors i autors de generacions diverses. Hi intervindran Montse Grau, Víctor Obiols, Xènia Dyakonova i Jofre Palau, que establiran un recorregut entre registres diversos de paraula (assaig i poesia) i de música.

Nous membres per a nous reptes

A més dels membres que ja fa vint anys que hi són, com Francesc Codina, Miquel Tuneu, Ton Granero i M. Carme Bernal, l’Aula s’ha ampliat recentment amb la incorporació de M. Àngels Verdaguer i Mia Güell, membres de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris, i Jaume Coll i Mariné, Montse Simon i Carme Rubio, de la UVic. Des de Torelló s’hi han afegit Rosa Sayós i Berta Faro —que ja n’eren membres actives— i M. Carme Codina i Meritxell Guitart, professores de llengua i literatura catalana. Tot això amb l’objectiu de donar continuïtat al projecte i encarar nous reptes, com la reedició d’obra ja publicada, l’edició d’obra inèdita, la revisió del Passeig Literari per Torelló i nous formats de difusió, entre altres.

Adscripció a la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris

Des d’aquest any 2023, l’Aula Segimon Serrallonga ha quedat adscrita a la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. La Càtedra és un centre de recerca sobre literatura contemporània i de divulgació i difusió que ja té com a missió estudiar i estimular l’interès per la literatura en general, per bé que se centra en especial en la catalana amb dedicació particular a Jacint Verdaguer i a tota la literatura osonenca, que té figures destacades com Miquel Martí i Pol, Emili Teixidor, M. Àngels Anglada i el mateix Segimon Serrallonga. Així, des de l’Aula Segimon Serrallonga s’ha vist que era interessant i necessària aquesta adscripció a la Càtedra, ens de la UVic-UCC que vetlla des de 2002 pel fet literari dins i fora de la Universitat, per tal de no perdre la vinculació de l’Aula amb la institució que l’ha acollit des de la seva creació i de donar coherència a la missió coincident de totes dues entitats.

Convocada la setzena edició de la beca Segimon Serrallonga d’ampliació d’estudis a l’estranger

L’any 2008 amb la finalitat social de contribuir a la millora col·lectiva en el camp de les Humanitats, les Arts i les Ciències de l’Educació, l’Ajuntament de Torelló va voler honrar la memòria de Segimon Serrallonga amb una beca d’ampliació d’estudis a l’estranger que recorda el seu nom i el seu mestratge a les noves generacions. Actualment, la beca Segimon Serrallonga té una dotació de 10.000 € i ja han sortit les bases de la convocatòria de la setzena edició, la del 2023-2024.

D’ençà del 2008 s’han atorgat quinze beques per a estudis a diverses universitats europees com les de Rotterdam, Hannover, Edimburg, Estònia, Cambridge, Groningen, Londres, Amsterdam, Lisboa, Lille, Durham i París, entre altres. Excepcionalment, l’any 2009 se’n van concedir dues per la gran qualitat de les propostes presentades i, en canvi, el 2015 la beca es va declarar deserta per no tenir la qualitat suficient.

Segimon Serrallonga va tenir l’oportunitat de fer estudis a l’estranger, a la Universitat de Lovaina. Ell valorava molt l’enriquiment humà i intel·lectual que comporta l’ampliació d’estudis a l’estranger. Considerava que, de la persona que ha tingut aquesta experiència, se’n pot dir allò que va dir Homer d’Ulisses: “de molts pobles veié les ciutats, l’esperit va conèixer”, en la versió de l’Odissea de Carles Riba. En paraules seves, qui ho hagi sabut aprofitar “no pot sinó tornar a casa seva a treballar-hi imbuït d’un esperit de missió”.

Una història de vint anys

L’any 2003 a l’Aula Magna de la Universitat de Vic es va presentar l’Aula Segimon Serrallonga. El llavors rector David Serrat va presidir l’acte i el coordinador, Francesc Codina, en va fer la presentació. A l’inici l’Aula comptava amb membres de la Universitat, companys de Serrallonga: David Serrat, Francesc Codina, Miquel Tuneu, M. Carme Bernal, Anna Bonafont, Enric Casulleras, Anton Granero, Víctor Obiols, Joaquim Pla, Andreu Roca, Ricard Torrents i Antoni Tort.

Durant aquests vint anys l’Aula ha desenvolupat multitud d’actes dedicats a la memòria de Segimon Serrallonga, sempre amb la complicitat i implicació de la UVic-UCC i de l’Ajuntament de Torelló: des de debats i cicles de conferències, la creació de la Biblioteca SSM, la identificació de la sala d’actes de la Masia de la Torre dels Frares amb el seu nom, el passeig literari per Torelló (2005), el nomenament de fill predilecte de Torelló (2006), actes anuals d’homenatge amb ponents de primer ordre, intervencions poètiques i musicals, reflexions, crítiques i anàlisi d’obra, presentacions de llibres, antologies o reedicions.

L’any 2003 l’aula va arrencar amb tres grans actes. La constitució i presentació de l’Aula, com ja hem dit, una exposició bibliogràfica dedicada a Segimon Serrallonga “Les lletres fan que en duri la memòria” a la UVic i la inauguració del Parc Segimon Serrallonga, situat entre els dos campus que llavors tenia la universitat, amb la intervenció plàstica de l’artista Ton Granero.

A partir d’aquí, any rere any, hi han participat estudiosos com Joan Triadú, Ricard Torrents, Jordi Castellanos, Maica Bernal, Rosa Sayós, Manuel Llanas, Sam Abrams, Pep Palau, Víctor Obiols, Francesc Codina, Joaquim Albareda, Ramon Farrés, Jaume Ayats, Xavier Bru de Sala, Víctor Sunyol, Pep Solà, Agustí Pons, Montse Caralt, Manuel Guerrero, Lola Badia, Jaume Coll i Mariné, Antoni Pladevall, Llorenç Comajoan, Isona Passola, Antoni Batista, Jordi Marrugat..., noms que han ajudat a ampliar coneixements i a obrir noves perspectives en camps diversos.

En aquests actes hi ha hagut també intervencions musicals i poètiques amb artistes com Toti Soler, Eduard Iniesta, Marc Vernis, Guillem Vernis, Arnau Tordera, Montse Bellvehí, Cinta Massip, Sebastià Bardolet, Joan Rubinat, Roger Usart, Montserrat Grau, Josep Pedrals, Imma Udina, La Diminuta, Aina Huguet...

Vegeu els detalls de cada edició a https://www.uvic.cat/activitats-de-laula-segimon-serrallonga

 

 

 

 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns