Skip to main content

Comunitat Universitària

Irene Veganzones
Irene Veganzones
D'esquerra a dreta, Salvador Macip, Sílvia Altafaja, Salvador Simó i Teresa Fèrriz.
D'esquerra a dreta, Salvador Macip, Sílvia Altafaja, Salvador Simó i Teresa Fèrriz
Cristina Comerma Echarri
Cristina Comerma Echarri
Eva Cirera
Eva Cirera

Les universitats de la Xarxa Vives aborden la relació entre salut i cultura per contribuir al progrés i al benestar social de les comunitats

21.03.2024
Share

La UVic-UCC va participar en la Jornada Fòrum Vives Salut i Cultura que va acollir el Campus Poblenou de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) la setmana passada. Aquesta jornada, promoguda pel grup de treball de Gestió Cultural, va suposar una oportunitat per imaginar un futur en què la salut i la cultura estiguin integrades en tots els aspectes de la vida quotidiana i construir un futur en què les universitats ocupen un lloc central com a agents dinamitzadors d’aquest binomi. Representants d’onze universitats de la Xarxa Vives es van donar cita en aquesta trobada per compartir experiències d'èxit dels diferents centres i abordar amb professionals temàtiques com l’envelliment actiu, les relacions intergeneracionals, la creació teatral i l’expressió artística o la lectura terapèutica. 

El director dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, Salvador Macip Maresma, va pronunciar la ponència inaugural de la jornada, en què va destacar la cultura com una aliada de la salut humana. Tot seguit, va participar en la taula rodona “Salut, benestar, cultura”, juntament amb Salvador Simó Algado, director adjunt de la Càtedra de Salut Mental de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i Sílvia Altafaja Vela, cap de l’Oficina de Compromís i Comunitat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La taula rodona, la va moderar Teresa Fèrriz Roure, responsable de Nous Projectes | Cultura al Vicerectorat d’Aliances, Comunitat i Cultura de la UOC.

Per part de la UVic-UCC també van participar en el Fòrum Vives Salut i Cultura Eva Cirera Viñolas, doctora en Biomedicina, especialista en estadística, epidemiologia i salut pública a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC. Cirera va parlar sobre l'UHub, Servei a la Comunitat Universitària, i va destacar la seva activitat a través dels serveis que s’ofereixen en matèria de salut a la comunitat universitària. Cristina Comerma Echarri, responsable de la Unitat de Sostenibilitat, Benestar i Seguretat Laboral a la UVic-UCC, qui va explicar l’experiència els Espais de Benestar, que s’han ubicat en diverses localitzacions de la UVic per afavorir la comunitat universitària. Per part de la Facultat de Medicina, Irene Veganzones Guanyabens, coordinadora del Programa a l’estudiant del cicle clínic i responsable del Programa de preparació del MIR a la UVic-UCC, va explicar el programa de suport a l’estudiantat que desenvolupen a la Facultat de Medicina.

La jornada Fòrum Vives Salut i Cultura va finalitzar divendres amb la reunió del grup de treball de Cultura de la Xarxa Vives d’Universitats, on es va aprovar el Pla de treball per al període 2025-2027, i les conclusions del fòrum, a càrrec de Salvador Macip Maresma, director dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC. L’acció s’alinea amb les propostes de la Carta d’Universitats i Cultura, document impulsat pel mateix grup de treball i que pretén fonamentar les decisions que donaran resposta als reptes que planteja la cultura a les universitats del segle XXI.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns