Skip to main content

Recerca

Pedro Millán
Mireia Aguilera
Marià Pasarello
Laura Martín
Irene Solanich
Guillem Jabardo
Eva Maria Melendo
Bruna Micaela
Anna Torné

Nou persones es doctoren a la UVic-UCC durant el febrer

02.03.2023
Share

Durant el transcurs del mes de febrer, nou persones han defensat les seves respectives tesis i s’han doctorat a la UVic-UCC: Anna Torné Coromina, Guillem Jabardo Camprubí, Pedro Millán Martínez, Eva Maria Melendo Azuela, Marià Pasarello Clérice, Bruna Micaela Freitas Pereira, Irene Solanich Sanglas, Laura Martín Ferrer i Mireia Aguilera Rodà.

Quatre d’aquestes noves tesis s’han llegit en el marc del programa de doctorat en Cures Integrals i Serveis de Salut. En primer lloc, la d’Anna Torné Coromina, titulada “Validació de l’índex fràgil-vig i avaluació del seu valor pronòstic en les transicions entre graus de fragilitat en persones amb cronicitat complexa”, dirigida per la Dra. Ester Goutan Roura i el Dr. Jordi Amblàs Novellas. El tribunal, format pel Dr. Ramon Miralles Basseda, de la Universitat Autònoma de Barcelona; la Dra. Núria Molist Brunet, de la UVic-UCC, i el Dr. Marco Inzitari, del Parc Sanitari Pere Virgili, va atorgar a la tesi la qualificació d’excel·lent cum laude. Amb relació a la seva tesi, la nova doctora explica que “els resultats d'aquest treball, avalen l'IF-VIG com a eina fiable, vàlida i factible per a la mesura de la fragilitat. Aporten una visió diferent del concepte de fragilitat en l'atenció pal·liativa i una aproximació a les transicions entre els diferents graus de fragilitat en les persones hospitalitzades”.

En el marc del mateix programa, s’ha doctorat Guillem Jabardo Camprubí, amb el treball Co-creació d’un programa socioecològic en atenció primària per a millorar l’adherència a l’activitat física en persones que conviuen amb diabetis tipus 2”, dirigida per la Dra. Judit Bort Roig i el Dr. Rafel Donat Roca. El tribunal, format per la Dra. Maria Giné Garriga, de la Universitat Ramon Llull; la Dra. Anna M. Sañé Mir, de la UVic-UCC, i la Dra. Esther Mur Gimeno, de la Universitat Pompeu Fabra, va atorgar a la tesi la qualificació d’excel·lent cum laude. En paraules del doctor, “la principal aportació de la tesi és la cocreació d’un programa d’activitat física que pretén ser implementat des de l’atenció primària per millorar l’activitat física de persones que conviuen amb DT2”.

Pedro Millán Martínez ha presentat la tesi doctoral titulada “Un sistema de recomendación de gráficas estadísticas basado en las característica de los datos”, dirigida pel Dr. Ramon Oller Piqué. Millán explica que “les principals aportacions de la tesi són un sistema amb el qual poder classificar les gràfiques estadístiques i un sistema de recomanació de gràfiques estadístiques a partir de les característiques de dades, orientat a l'anàlisi exploratòria de dades”. El tribunal, format pel Dr. Pere Puig Casado, de la Universitat Autònoma de Barcelona; el Dr. Carles Serrat Piè, de la Universitat Politècnica de Catalunya, i el Dr. Michael Greenacre, de la Universitat Pompeu Fabra, va atorgar a la tesi la qualificació d’excel·lent cum laude

Eva Maria Melendo Azuela ha presentat el treball “Por a caure en persones ateses a l'hospital de dia geriàtric: factors associats, predicció de fragilitat i dependència i comparació psicomètrica de tres escales de mesura”, dirigida per la Dra. Eva Cirera Viñolas. El tribunal, format pel Dr. Jordi Amblàs Novellas, de la UVic-UCC; la Dra. Anna Marta Falcó Pegueroles, de la Universitat de Barcelona, i la Dra. M. Teresa Botigué Satorra, de la Universitat de Lleida, va atorgar a la tesi la qualificació d’excel·lent. Melendo afirma que la tesi “estableix els factors associats a la síndrome de la por a caure en persones grans ateses en un hospital de dia geriàtric per tal de fer una prevenció primària d'aquests. Igualment estableix la capacitat d'aquesta síndrome per predir fragilitat i dependència quan es mesura amb una determinada escala. I, finalment, determina quina escala de mesura s'hauria de fer servir en la valoració de les persones grans”.

Programa de doctorat en Traducció, Gènere i Estudis Culturals

Per altra banda, en el marc del programa de doctorat en Traducció, Gènere i Estudis Culturals, aquest febrer s’han llegit tres tesis. La primera, la de Marià Pasarello Clérice, titulada “Els catalans i el Rugby. Una història social i cultural del rugby a Catalunya (1911-1936)”, dirigida per la Dra. Montserrat Martin Horcajo i el Dr. Xavier Pujadas Martí. El tribunal, format pel Dr. Carles Santacana Torres, de la Universitat de Barcelona; el Dr. Josep Casanovas Prat, de la UVic-UCC, i el Dr. Sixte Abadia Naudí, de la Universitat Ramon Llull, va atorgar a la tesi la qualificació d’excel·lent cum laude. Amb relació a la seva tesi, el nou doctor explica que “a través de la recerca en arxius i hemeroteques, se centra en el procés d'incorporació del rugbi a la vida quotidiana dels catalans, en el paper que va desenvolupar a Catalunya entre el 1921 i el 1936, i en considerar el que ens pot explicar tant sobre l'esport català com sobre la societat de la qual formava part”. 

En segon lloc, també s’ha doctorat Bruna Micaela Freitas Pereira, amb el treball “A Paisagem Linguística e a Ocupação Britânica na cidade do Funchal (Ilha da Madeira): estudo de caso e considerações sociolinguísticas”, dirigida pel Dr. Marcos Cánovas Méndez i el Dr. Pedro Dono López. El tribunal, format pel Dr. Llorenç Comajoan-Colomé, de la UVic-UCC; la Dra. Aline Maria Pinguinha França Bazenga, de la Universidade de Madeira, i la Dra. Ana María Cea Álvarez, de la Universidade do Minho, va atorgar a la tesi la qualificació d’excel·lent cum laude

Irene Solanich Sanglas ha presentat la tesi doctoral amb el títol “La novel·la criminal a les darreries del segle XX La Negra (1986–1998), el creixement i consolidació d’un gènere en català”, dirigida per la Dra. M. Teresa Julio Giménez i el Dr. Ramon Pinyol Torrents. El tribunal, format pel Dr. Manuel Llanas Pont, de la UVic-UCC; la Dra. Montserrat Bacardí Tomàs, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i el Dr. Àlex Martín Escribà, de la Universidad de Salamanca, va atorgar a la tesi la qualificació d’excel·lent. “Tant els articles com la tesi buscaven cercar les bases de la novel·la criminal catalana per traçar-ne l’evolució. La novel·la criminal fa anys que és el més popular entre el públic lector”, ha explicat la doctorada.

Tesis en l’àmbit de l’Educació i de les Ciències Experimentals 

Dins del programa de doctorat en Innovació i Intervenció Educatives, Laura Martín Ferrer va defensar la tesi “Disseny i implementació d'activitats de joc per aprendre ciències: Experiències emocionals de mestres en formació inicial”, dirigida pel Dr. Arnau Amat Vinyoles, la Dra. Mariona Espinet Blanch i Dr. Alberto Bellocchi. Martín explica que “aquest treball interrelaciona tres àmbits sovint tractats per separat, realitzant aportacions inèdites que permeten valorar i comprendre el paper dels jocs per a l'aprenentatge de les ciències, destacant alhora les experiències emocionals de professors durant la formació inicial”. El tribunal, format per la Dra. Maria Rut Jiménez Liso, de la Universidad de Almería; la Dra. Isabel Sellas Ayats, de la UVic-UCC, i la Dra. Silvia Lizette Ramos de Robles, de la Universidad de Guadalajara (Mèxic), va atorgar a la tesi la qualificació d’excel·lent cum laude i Menció Internacional. 

Finalment, Mireia Aguilera Rodà s’ha doctorat amb “Assessing the effects of anthropogenic pressures on hatchling loggerhead sea turtle in Boa Vista Island, Cape Verde”, una tesi elaborada en el marc del programa de doctorat en Ciències Experimentals i Tecnologies. Dirigida pel Dr. Lluís Benejam Vidal, el tribunal, format pel Dr. Adolfo Marco Llorente, del CSIC; la Dra. Elena Abella Pérez, de la UVic-UCC, i el Dr. Carles Carreras Huergo, de la Universitat de Barcelona, va atorgar a la tesi la qualificació d’Excel·lent. Per Aguilera, “la tesi aporta pautes importants per millorar la conservació de l’espècie careta en dues de les seves etapes més vulnerables (embrions, cries), i contribueix a tenir més informació per a la presa de decisions i la mitigació de danys potencials ”.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns