Skip to main content

Recerca

Anna M. Señé, durant la seva presentació del projecte Click2Move a Itàlia
Equip participant a la conferència del Click2Move a Itàlia
Judit Bort, explicant el projecte Click2Move a Itàlia

Presentació a Itàlia dels resultats de la primera fase del projecte Click2Move

22.06.2023
Share

Amb la conferència titulada "Sit less and move more at the (home-) workplace" aquest dilluns, 19 de juny, va tenir lloc a Vieste, Puglia (Itàlia) una reunió dels socis del projecte europeu liderat per la UVic-UCC Supporting Active and Healthy Jobs in Europe: Co-creating digital solutions to reduce home-office sedentarism (Click2Move). La reunió tenia per objectiu difondre els resultats obtinguts a la primera fase del projecte, centrat a promoure llocs de treball d’oficina des de casa (teletreball) actius i saludables a partir de la creació de solucions digitals i de la formació de responsables de recursos humans, especialistes en salut laboral, personal de direcció, etc. A aquests perfils, precisament, estava dirigida la conferència, a la qual van assistir de forma presencial unes trenta persones i trenta-cinc més van seguir-la en línia.

Tres estudis en la primera fase

En aquesta primera fase del projecte Click2Move s’han dut a terme tres estudis. El primer d’ells tenia dos objectius: d’una banda, identificar pràctiques d’activitat física que millorin la salut i redueixin el sedentarisme en el context del teletreball i, d’altra banda, explorar intervencions i/o programes basats en la tecnologia digital per reduir el sedentarisme entre els treballadors d’oficina (tant al lloc de treball com a casa). Fent una revisió de la literatura, s’ha observat que un 56 % de les propostes (sobre regulació, entorn i planificació social, comunicació i màrqueting, etc.) es poden implementar en context de teletreball i que els elements de tecnologia digital només apareixien en el 14 % de les possibles iniciatives per a l’oficina a casa. En aquest estudi també es van identificar una gran varietat de característiques tecnològiques en els llocs de teletreball i característiques de canvi de comportament, sobretot relacionades amb l’educació, la persuasió i la formació.

El segon estudi es va centrar en els facilitadors i les barreres per reduir el comportament sedentari i augmentar l’activitat física en el teletreball, a partir de vint-i-tres entrevistes a directius i de la participació de cinquanta-vuit treballadors en grups de discussió a Irlanda, els Països Baixos, Eslovènia i l’Estat espanyol. “Els treballadors van assenyalar que l’absència de factors ambientals com ara caminar fins a la impressora o l’escriptori d’un company, la distància fins a la màquina de cafè i el desplaçament cap i des de l’oficina eren barreres per seure menys durant el teletreball”, expliquen les investigadores de la UVic-UCC Judit Bort, coordinadora del projecte, i Anna M. Señé. I afegeixen: “Sovint, els treballadors sentien que participar en activitat física durant l’horari laboral no seria acceptat, mentre altres temien estar lluny de l’escriptori mentre treballaven de forma remota, ja que es podia posar en qüestió la seva productivitat”. Per la seva part, les investigadores comenten que els directius tenen un gran interès a millorar el benestar dels treballadors atès que així seran més productius.

Partint dels resultats dels dos estudis anteriors, en el tercer s’ha explorat el nivell de consens entre experts sobre les estratègies de política laboral i els elements de tecnologia digital que afavoreixen el canvi de comportament per a la cocreació de la intervenció digital del Click2Move. En aquest estudi, s’estableixen diverses estratègies, que passen per la planificació ambiental i provisió de serveis, el fet de proporcionar sensors d’activitat física i la generació de feedback en temps real. Entre els elements potencials de la tecnologia pel canvi de comportament, es va destacar la gamificació i els reptes socials. “Es va determinar que el registre dels telèfons mòbils, els sensors d’activitat al canell i el sensor dels telèfons intel·ligents eren els més útils per fer un seguiment de l’activitat”, comenten Bort i Señé.

En el marc del projecte Click2Move, actualment s’està treballant en la creació de l’aplicatiu mòbil amb l'empresa Gilsys, amb previsió de tenir el programa desenvolupat a finals d'aquest any per poder fer-ne la implementació i avaluació el 2024. Aquesta implementació es farà a 180 teletreballadors de diferents empreses a Eslovènia, Irlanda, Països Baixos i l’Estat espanyol. 

Quatre visions a la conferència

El programa de la conferència d’Itàlia va incloure les comunicacions de quatre membres de l'equip del projecte. Judit Bort va presentar els principals resultats de Click2Move, mentre que Anna M. Señé va parlar dels reptes i les oportunitats del sedentarisme ocupacional i l’activitat física. Richard Wynne, de l'European Network for Workplace Health Promotion at Work, va presentar la ponència "Les polítiques de treball digitals vigents a Europa", i Karin Proper, del National Institute for Public Health and the Environment (Holanda), va fer una intervenció titulada "The role of physical (in) activity in health effects of working from home". 

A més, en el marc de la conferència, es va dur a terme un taller amb els responsables de salut laboral per explorar les seves perspectives sobre el perfil dels promotors en intervencions de promoció de la salut laboral. La conferència va estar organitzada per la Xarxa Europea de Promoció de la Salut en el Treball, soci del projecte. 

Click2Move és un projecte finançat per la Unió Europea dins el programa Erasmus+ convocatòria ERASMUS-SPORT-2021-SCP.
 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns