Skip to main content

Institucional

Laboratori d'Innovació Social i Digital de la UVic-UCC

Primers resultats del Laboratori d’Innovació Social Digital (LISD) de la UVic-UCC

30.03.2023
Share

El Laboratori d’Innovació Social Digital (LISD) de la UVic-UCC, que forma part del projecte Osona Lab City, ha treballat des de la seva creació, l’any 2021, fins ara en diverses accions per al desenvolupament de les competències digitals de la població jove, especialment d'aquella més vulnerable.   

Els primers resultats mostren que el LISD, situat a l’edifici Vic Sud de la UVic-UCC, al barri del Remei, ha pogut apropar-se a la realitat sociodigital de la ciutat de Vic indagant sobre els hàbits, consums, dispositius i usos digitals de la població. Hi ha identificat situacions de vulnerabilitat digital i ha construït propostes socioeducatives que fomenten l’accessibilitat i la competència digital de la població. La metodologia del LISD ha detectat que la capacitació digital de la ciutadania millora amb l’increment de la participació real de la població en el codisseny de les accions, ja que els seus interessos són una referència clau per a l’acció.  

La metodologia del LISD es basa en el cicle de la investigació-acció i està organitzada en dues fases: la primera, centrada en la detecció i identificació de necessitats i recursos, i la segona, en la construcció de propostes de millora per donar respostes a les necessitats identificades. Així, el LISD ha dut a terme una recollida de dades amb les entitats del barri per tal d’identificar les necessitats i els interessos sociodigitals dels joves. Tot seguit, estudiants dels graus en Educació Social i en Multimèdia. Aplicacions i Videojocs de la UVic-UCC han codissenyat accions per donar resposta a necessitats acordades amb centres com l’Escola la Sínia, el Col·legi Sagrat Cor, el CFA Montseny, el Casal Claret o Clau de Pas. 

Les accions del LISD

Les accions s’han centrat en l'ús de les tecnologies per tal de conèixer el territori, aprendre la llengua, encarar els estudis de secundària, elaborar qüestionaris inclusius o desenvolupar projectes multimèdia. Aquestes accions han impulsat l’apropament de la universitat al territori. El LISD també està enllestint la creació d’un mapa interactiu de recursos i actuacions comunitàries per als joves. Actualment, el LISD, en coordinació amb el Consell del Barri del Remei, impulsa activitats extraescolars compartides de robòtica a l'escola la Sínia, i el disseny d’un taller sobre podcasts i empoderament digital amb joves del barri.   

Les accions del LISD s’enfronten al repte de la consolidació, per garantir els principis de continuïtat, sostenibilitat i replicabilitat per tal que les accions facin créixer les xarxes de suport social que puguin acompanyar la transformació digital comunitària al conjunt d'Osona i la Catalunya central.  Davant d’un estat de desenvolupament del món, on les tecnologies digitals han canviat de manera significativa les maneres d’accedir a la informació i de relacionar-se, aquestes innovacions haurien de fomentar una participació real, basant-se en l’actitud proactiva de la ciutadania, i els seus interessos s'haurien de prendre com a elements de referència per a qualsevol acció que es vulguin endegar en un futur. 

Es pot veure aquest vídeo on s’explica la metodologia i les accions del LISD

El LISD està integrat pel personal investigador Núria Simó Gil, Ramon Reig Bolaño, Carles Bosch Geli i Mar Beneyto Seoane i per la tècnica Ivet Leiva Suarez.

Osona Lab City

El projecte Osona Lab City connecta persones, entitats i empreses amb oportunitats econòmiques, de coneixement i d’empoderament que se’n deriven. Aquest projecte d’innovació social i digital està impulsat pels ajuntaments de Vic i Manlleu, Creacció i la UVic-UCC, i és finançat per la Direcció General d'Administració Local de la Generalitat de Catalunya.

Per a més informació de les accions que s’han dut a terme fins ara en el marc del projecte Osona Lab City, es pot accedir a aquest enllaç.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns