Skip to main content

Recerca

Grau en Fisioteràpia a la UVic

Publiquen un article del grup de recerca M3O sobre el coneixement previ que tenen del grau els estudiants de Fisioteràpia

14.07.2022
Share

A la UVic-UCC la quantitat d’estudiants francesos que cursen el grau en Fisioteràpia és de més del 60-70%. Observant aquests alts percentatges, i per poder comparar el coneixement previ que tenien d’aquests estudis els estudiants de nacionalitat francesa i els de nacionalitat espanyola, l’any 2018 es va dur a terme una enquesta als estudiants de primer curs del grau en Fisioteràpia de tot Catalunya. En total, hi van participar 861 estudiants, dels quals aproximadament la meitat eren espanyols (460) i l’altra meitat, francesos (401). Els resultats de la recerca s’han publicat recentment a la revista Fisioterapia amb un article titulat "Conocimiento previo sobre fisioterapia de estudiantes de nuevo ingreso y comparación entre españoles y franceses: estudio observacional de base poblacional en Cataluña". Els autors de l’estudi són els investigadors i col·laboradors del grup de recerca M3O (Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences) de la UVic-UCC Andrea Fuente Vidal, Daniel Montoro Castelló (exestudiant de Fisioteràpia) i Javier Jerez Roig, coordinador del grup M3O. 

Una de les qüestions que es pretenia esbrinar era quines idees sobre fisioteràpia tenen els alumnes en el moment en què inicien el grau. Per això se’ls va preguntar sobre les diferents branques de la fisioteràpia que coneixien i també a quins llocs de treball creien que pot accedir una persona fisioterapeuta. Les branques de la fisioteràpia més citades van ser l’esportiva (47,2%), la pediàtrica (37,4%) i la general (36,5%). Hi va haver diferència en el nombre de branques esmentades, amb superioritat en els francesos (0,71 punts). Els estudiants francesos van citar significativament més la fisioteràpia cardíaca, respiratòria, esportiva, geriàtrica, neurològica, pediàtrica, i d'urgències/Unitat de Cures Intensives (UCI), mentre que els espanyols l'educació o formació, l'osteopatia, la preventiva, la uroginecològica i la veterinària. 

Pel que fa als resultats generals dels llocs de treball, els centres sanitaris van representar el lloc de treball més esmentat (93,4%), seguit de les consultes privades (61,7%), centres esportius (54,7%) i institucions geriàtriques (33,6%). Els espanyols van citar més llocs de treball (0,14 punts). Els centres esportius, sanitaris, socials/cívics, els entorns laborals i amb animals i les institucions educatives van ser significativament més nomenades pels espanyols, mentre que els francesos van citar més les consultes privades i els domicilis.

Els antecedents

El nou article està vinculat a l’estudi publicat l’abril del 2021 sobre “Factors que influeixen en l'elecció de l'estudiant a grau en fisioteràpia: Estudi poblacional a Catalunya, Espanya”. Per una banda, els resultats principals d’aquest anterior estudi van mostrar com a factors predominants que porten els estudiants a cursar el grau en Fisioteràpia el desig d'ajudar i cuidar els altres, la relació amb l'esport i la implicació el treball manual. Per altra banda, els resultats separats per gènere ens mostren com les dones escullen aquesta professió, en primer lloc, perquè prioritzen ajudar els altres i, en segon lloc, per l’interès en l’àmbit de les ciències; mentre que els estudiants masculins se senten atrets per aquests estudis principalment per la relació de la fisioteràpia amb l’esport. 

Aquest projecte està vinculat als TFG dels exalumnes de Fisioteràpia Daniel Montoro i Sergi Cañete, i també està relacionat amb el TFM d’Andrea Fuente, col·laboradora del grup M3O. 
 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns