Skip to main content

Recerca

Presentació de resultats de la 5a edició del SONAR Injuries
Presentació de resultats de la 5a edició del SONAR Injuries
Presentació de resultats de la 5a edició del SONAR Injuries
Presentació de resultats de la 5a edició del SONAR Injuries

SONAR Injuries tanca la 5a edició amb un acte al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet

29.06.2023
Share

El projecte SONAR Injuries, impulsat pel Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC, va posar ahir punt final a la seva 5a edició. L’acte, dut a terme al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, va servir per presentar els resultats d’un primer estudi amb dades epidemiològiques fruit del SONAR, i per debatre sobre els objectius i reptes de futur en l’àmbit de la prevenció de lesions entre els infants i joves que practiquen esport de manera regular.

El projecte SONAR Injuries té com a objectiu principal contribuir a fer les pràctiques esportives en edats infantils i juvenils desenvolupades a Catalunya més segures i saludables, proporcionant als agents implicats en la pràctica esportiva formació i informació per adoptar les millors estratègies per prevenir lesions esportives. L’estudi que ja s’ha presentat en el marc del projecte se centrava en noies esportistes i tenia l’objectiu d’establir un perfil epidemiològic de les joves de Catalunya que practiquen algun esport d’equip popular (futbol, bàsquet i voleibol). Entre altres conclusions, l’estudi ha evidenciat que el 41 % de les noies que practiquen esports d’equip pateixen algun tipus de lesió que requereix atenció mèdica.

Aitor Piedra, gestor del SONAR Injuries a Catalunya i membre del CEEAF, va exposar els resultats obtinguts en aquest estudi, que ha recollit dades de 1.234 noies de 17 entitats esportives de Catalunya, i va argumentar que per disminuir el nombre de lesions “cal establir protocols de prevenció, implementar preparació física a tots els nivells de pràctica i controlar les càrregues d’entrenament”. En aquesta mateixa línia, el director del Centre de Recerca (CEEAF) i coordinador del grup de recerca Sport, Exercise and Human Movement (SEaHM), Javier Peña, afirmava que “hem d’aconseguir ajudar les entitats i agents del sector esportiu a generar entorns esportius encara més segurs i saludables”.

L’acte de cloenda va incloure una taula rodona moderada per Àlex López, cap de comunicació de Sant Cugat Creix i a la qual van participar Lídia Foix, de Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya (COPFLEC); Albert Juncà, vicerector de Professorat de la UVic-UCC; Aleix Villatoro, director del Consell Català de l’Esport, i Javier Peña. Els participants van abordar diversos temes relacionats amb el projecte, i van compartir experiències i perspectives.

Des del COPLEFC es va posar l’accent en la necessitat que el sector reflexioni sobre com incorporar educadors físics-esportius als entorns d’esport de formació. Juncà va emfasitzar la importància de la generació i transferència del coneixement per millorar les polítiques i normatives que regeixen l’esport de formació. Javier Peña va voler destacar la importància de tenir un esport saludable per tothom: “l’única manera de prevenir lesions esportives de forma efectiva és entenent la realitat de cadascuna de les nostres entitats, i millorant l’accés al coneixement expert d’aquestes”, va dir. En aquesta línia, i concloent l’acte, Aleix Villatoro remarcava que els objectius del projecte s’alineen amb les polítiques del Govern de la Generalitat de Catalunya pel sector de l’esport a Catalunya, afavorint la internacionalització de l’esport Català.

 

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns