Skip to main content

Recerca

Portada del llibre 'El Català, la llengua efervescent"

Tres membres del GRELL participen en el llibre "El català, la llengua efervescent"

25.03.2021
Share

Tres membres dels GRELL, Mariona Casas, Llorenç Comajoan i Josep Vidal, han participat en el darrer llibre sobre la llengua catalana que l’editorial Viena acaba de publicar aquest mes de març: El català, la llengua efervescent. 77 visions sobre el terreny. Coordinat per la lingüista M. Carme Junyent (GELA), el volum aplega 77 articles breus d’autors d’arreu dels Països Catalans, amb trajectòries molt diverses vinculades a la llengua catalana, que ofereixen visions complementàries tant de la situació del català com de les accions que s’haurien de dur a terme per aconseguir que sigui la llengua de tots.

Mariona Casas signa l’article El conreu d’una llengua no es pot abandonar mai en què, manllevant una frase de Pompeu Fabra, apel·la al compromís de la comunitat educativa per tal que el català sigui efectivament l’eix vertebrador de l’ensenyament-aprenentatge i garanteixi una diversitat lingüística realment equitativa. L’article Assumeix que la gent no és idiota, de Llorenç Comajoan, presenta alguns biaixos cognitius que ens fan ser més pessimistes del compte al voltant de la llengua catalana i també altres temes. Finalment, Josep Vidal, professor de català a la Université de Toulouse Jean Jaurès, a l’article El futur del català es juga també a fora, fa referència a l’interès generat fora del domini lingüístic per la llengua i la cultura catalanes, que no es podria entendre si no fos perquè aquestes són ben vives i atractives.

El llibre es va gestar arran de la secció Llibreta de vacances publicada a Vilaweb el novembre del 2020, en què Junyent va coordinar una sèrie d’articles sobre la llengua catalana proposats a través de Twitter. Segons explica Junyent a la introducció del llibre, els articles que s’hi van publicar “van promoure debats, noves opinions i ens van fer rumiar a tots plegats”. El resultat va ser ampliar el nombre d’aportacions i reunir-les en un llibre, que s’ha editat en menys de dos mesos. La coordinadora del volum adverteix que “si renunciem a ser qui som, només hi perdrem nosaltres i sense obtenir res a canvi”, però acaba amb un missatge que interpel·la els usuaris del català: “Encara podem triar entre la submissió i la nostra força creativa”.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns