Recerca
Recerca
Julita Oliveras amb les altres persones premiades

La professora Julita Oliveras guanya un dels Premis de Divulgació Científica de l'ACCC pel Programa Ciència i Societat

21.10.2021
Share

Julita Oliveras Masramon, professora de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC, ha estat una de les guanyadores de la primera edició dels Premis de Divulgació Científica de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). Aquests premis han reconegut el Programa Ciència i Societat (PCiS), coordinat per Oliveras, que es basa en dos projectes: Les Tertúlies de Literatura Científica (TLC) i el Premi Llegim Ciència (PLC). Els guardons es van lliurar aquest dimarts en el transcurs de l’acte del 30è aniversari de l’ACCC, al centre cívic Vil·la Urània de Barcelona.

“Per a nosaltres les TLC i el PLC signifiquen un model d’aprenentatge a través de la lectura de llibres de ciència, i l’apropament de la comunitat científica d’avantguarda, que es preocupa per divulgar la ciència, a partir d’unes xerrades-debat molt enriquidores i interactives que es fan a l’Aula Magna de la UVic i al mateix temps per streaming”, explica Oliveras. Segons ella, un dels seus objectius és “mantenir les TLC i el PLC com a model innovador en la divulgació de la ciència més actual mitjançant la lectura com a motor i agermanar les humanitats i les ciències”. Amb aquesta voluntat, es volen fomentar les vocacions científiques entre la joventut i afavorir la creació d’espais de lectura, reflexió i diàleg. L’any 2017 Oliveras ja va rebre el premi Jaume Vicens Vives, atorgat per la Generalitat de Catalunya, pel seu lideratge del PCiS.

Els Premis de Divulgació Científica s’han convocat per fomentar una millor difusió i posada en valor dels treballs de divulgació científica que es duen a terme a Catalunya, així com per reconèixer la tasca dels professionals de la divulgació científica. Les tres candidatures guanyadores d’aquests premis van rebre un diploma acreditatiu i un guardó  de 1.000 euros per a continuar impulsant els seus projectes. Durant l’acte de celebració del 30è aniversari de l’ACCC, posposada l’any passat a causa de la pandèmia, els expresidents i expresidentes de l’associació van participar en la taula rodona titulada “Passat, present i futur de la comunicació científica: què n’hem après?”. 

Un projecte amb 15 anys de vida

Les Tertúlies de Literatura Científica, que enguany arriben a la seva 15a edició, es van crear per afavorir la divulgació científica. Durant aquestes tertúlies es llegeixen obres d’assaig actuals de ciència i es convida al seu/va autor/a. Aquest projecte es va iniciar a les classes universitàries com a metodologia d’aprenentatge a l’aula, en els inicis del pla d’Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), però actualment està dirigit a la ciutadania, a estudiants, i professors, universitaris i preuniversitaris. Arran de les TLC fa 10 anys va sorgir el segon projecte, el Premi Llegim Ciència (PLC), un certamen literari dirigit a estudiants de 3r i 4t d’ESO en el qual es proposa la lectura d’una novel·la de ciència i l’escriptura de relats per participar en un concurs literari. Durant el lliurament de premis l’autor o autora fa una breu exposició.

Vols publicar a l'Apunt?

Contacta'ns